Houby mohou být skvělým zdrojem vitaminu D například pro vegany.
Nedávno jsem zde na svém webu publikovala článek o vitaminu D- najdete jej zde- https://mudr-alena-hamplova.cz/epidemie-nedostatku-vitaminu-d/
Psala jsem, že vitamin D se do těla dostává dvěma způsoby.
1)Po oslunění kůže vzniká vitamin D3- cholekalciferol
2)Také ale vitamin D přijímáme stravou.
Ve stravě se nachází 2 typy vitaminu D: Vitamin D3- cholekalciferol- živočišná forma a vitamin D2-ergocalciferol- rostlinná forma (například v houbách). D3 vitamin je efektivnější, protože v krevním řečišti zůstává týdny, kdežto vitamin D2 je v krevním řečišti jen několik dnů.
Vitamin D3 (cholekalciferol) je nejvíce zastoupen v rybách a mořských plodech.
Vitamin D2 (ergokalciferol) se nachází v houbách.
V článku o léčivých účincích žampionu jsem se také zmínila o obsahu vitaminu D- https://mudr-alena-hamplova.cz/vite-o-protialergickych-ucincich-zampionu/
Žampion, ale i jiné houby mají vysoký obsah ergosterolu. Ergosterol je prekurzor (provitamin) vitaminu D. Působením ultrafialového světla je ergosterol přeměňován na ergokarciferol – neboli vitamin D2 . Pokud necháme žampiony ozářit UV zářením, množství vitaminu D výrazně v houbách vzroste.
Divoce rostoucí houby jsou vynikajícím zdrojem vitaminu D2- některé druhy obsahují až 2300 IU ve 100 g váhy.
U uměle pěstovaných hub je situace s obsahem vitaminu D horší, ale můžeme obsah vitaminu D v houbách zvýšit jednoduchou metodou.
Komerčně vyráběný vitamin D3 (cholekalciferol)- se často vyrábí z ovčí vlny (lanolinu), prasečí kůže či některých mastných ryb (makrel, sardinek, sleďů, lososů…).
Jak houby, tak zvířecí kůže i lidská kůže vytváří vitamin D tím, že jsou vystaveny slunečnímu záření.
Vitamin D3 ale právě nemusí vyhovovat veganům.
Který typ vitaminu D je lepší?
Naše enzymy převádí oba vitaminy D (D2 a D3) v játrech na 25-hydroxyvitamin D ( kalcidiol) a pak do aktivní formy 1 alfa, 25-dihydroxyvitaminu D (kalcitriol) v ledvinách. Vitamin D3 zůstává v krevním řečišti týdny, vitamin D2 jen dny. Ale pokud budete vitamin D2 prostřednictvím hub konzumovat několikrát týdně, pak se tyto rozdíly smažou. Navíc v houbách jsou i jiné prospěšné látky- například betaglukany….
Houbový vitamin D si můžete lehce vyrobit sami z vlastních hub- buď vámi vypěstovaných nebo koupených či nasbíraných divoce rostoucích hub v lese (hříbků) a to tak, že houby necháme ozářit UV-B zářením o vlnové délce 290-315 nm. Zjednodušeně řečeno – houby necháme ozářit slunečním světlem.
Existuje několik publikovaných experimentů s ozářením hub.
Experiment Paula Stametse (amerického myokologa zabývajícího se medicinálními houbami).
Vlastní, vypěstované houby shiitake testoval na obsah vitaminu D. Před experimentem bylo přibližné množství vitaminu D asi 100 IU na 100 g hub.
Pak houby rozdělil na 3 skupiny:
V 1. skupině byly houby, které byly pěstovány a usušeny uvnitř – zde byl obsah vitaminu D po ukončení experimentu stejný.
2. skupinou byly houby sušené otočené lupeny směrem k podložce a 3. skupinou byly houby s otočenými lupeny směrem ke slunci.
Ve 3. skupině bylo vitaminu D po ukončení experimentu nejvíce- stoupl ze 100 IU až na 46 000 IU ve 100 g hub. 3. den po ozáření hodnota vitaminu D klesla, ale stále zůstávala velmi vysoká. Zajímavé je, že v této skupině sušených hub zůstávala vysoká hladina vitaminu D i po roce od sluneční expozice.
Po nakrájení měly houby vystavené slunci také více vitaminu D než nenakrájené. Je to pochopitelné, protože byla slunci vystavena větší plocha hub.
Ozáření hub slunečním světlem je výhodné z hlediska tvorby vitaminu D, ale zároveň také povrchově sterilizuje houby.
JAK TEDY POSTUPOVAT PŘI OZÁŘENÍ HUB?
Tento postup dělejte v období mezi červnem a srpnem, kdy je intenzita slunečního záření největší.
1)Čerstvé houby nakrájejte na plátky. Může se jednat o hříbky, koupené žampiony, hlívu ústřičnou, šiitake a jiné jedlé houby.
2)Plátky z hub umístěte rovnoměrně na podnos vystavený přímému slunečnímu světlu od 10:00 do 16:00 hodin. Na noc pak tácky s houbami schovejte či něčím překryjte, aby nezvlhly ranní rosou.
3)Druhý den opět tácky s houbami vystavte slunci od 10:00-16:00.
4)Poté houby usušte již v místnosti- nejlépe v sušičce.
5)Po důkladném vyschnutí skladujte v hermeticky uzavřené nádobě.
Houby si udržují velké množství vitaminu D i po roce po ozáření slunečním světlem.
6)Před konzumací vezměte 100 g hub na osobu (hmotnost je v čerstvém stavu)- usušené tvoří cca 1 hrst. Nechte je nabobtnat ve vodě cca 1 hodinu. Pak je vařte dle potřeby. Pokud byste chtěli uchovat léčebné účinky hub – například u žampionů či šiitkae- suché houby rozdrťe na prášek a konzumujte prášek.
KOLIK TAKOVÝCH HUB MUSÍM SNÍST, ABYCH SI UDRŽELA NORMÁLNÍ HODNOTY VITAMINU D V KRVI?
Bylo prováděno sledování osob, které užívaly doplněk stravy s vitaminem D2 nebo D3, srovnaly se se skupinou osob, které po 4 týdny užívaly 4x týdně houby obohacené vitaminem D. Zjistilo se, že sérové hladiny vitaminu D jsou podobné.
Postačí tedy, když 4x týdně budete konzumovat 120 g čerstvých takto ozářených hub. Po vysušení je to zhruba 1 hrst.
!!!!Takto zpracované houby bereme jako léčivo, neměli bychom se jimi předávkovat. Při nadměrné konzumaci takovýchto hub bychom si mohli přivést hypervitaminozu D.!!!!
Jsem autorkou také e-booků :
„Jak se stát bylinářem, když o tom zatím nic nevím. „
„Jak se vyznat v účincích rostlin.“
„Čarovná lékárna kolem našeho domu“
LITERATURA:
Radomír Socha, Alexandr Jegorov: Encyklopedie léčivých hub, nakladatelství Academia, 2014
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2529203/
https://www.huffingtonpost.com/paul-stamets/mushrooms-vitamin-d_b_1658690.html
http://www.fungi.com/blog/items/place-mushrooms-in-sunlight-to-get-your-vitamin-d.html
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-04/bumc-rdm042213.php
UPOZORNĚNÍ!!!
Při závažných zdravotních potížích vždy raději kontaktujte lékaře ve vašem nejbližším okolí. V některých stavech je lékařská pomoc nezbytná a nelze se omezovat jen na postupy alternativní medicíny. Vhodné je též ubezpečit se, že se jedná jen o banalitu a nikoliv o život ohrožující stav. Léčivé rostliny jsou tu pro nás, mohou vám výborně pomoci v počátcích některých onemocnění, jako podpůrná terapie či preventivně. V žádném případě ale v závažných stavech nemohou nahradit lékařskou péči. Cílem tohoto webu je – informovat vás o mocné síle přírody, podpořit vás v možnostech samoléčby. Nenesu žádnou zodpovědnost za vaše případné neúspěchy či úspěchy.
Tento materiál je informačním produktem. Jakékoliv šíření nebo poskytování třetím osobám bez souhlasu autorky je zakázáno a je porušením autorského zákona, které může být stíháno.
Pokud byste rádi obsah e-booku sdíleli s dalšími lidmi, pošlete jim odkaz na moje webové stránky. Děkuji za pochopení a respektování tohoto sdělení.