Jak jednodušeji vyrobit bezinkový sirup

Každý rok zpracovávám černý bez. Na jaře květy, na podzim jeho plody – bezinky. Je to moje tradice. Bez výrobků z černého bezu si nedovedeme vůbec zimu představit.

Vyrábím velké množství bezinkového sirupu a bezinkového vína.

Přemýšelal, jsem, jak si výrobu zjednodušit. Otrhávání bezinek je zdlouhavé, zabere to spousty času.

Šťávu jsem začala vyrábět v parním odšťavňovacím hrnci- Skládá se ze tří dílů. Do spodního hrnce nalijeme vodu, ve střední části se sbírá šťáva a nahoře je hrnec s děravým dnem, kudy šťáva prosakuje.

Bezinky již vůbec neotrhávám ze stopek, vložím celé, oprané střapce do horního hrnce, dolů naliji vodu a vařím. Asi za 15 minut začnou bezinky pouštět šťávu. Po ukončení procesu (vidím, že již žádná šťáva neprotéká), stočím hadičkou vzniklou šťávu do nádoby. Zbylou drť z bobulí i se stopkami z horní části odšťavňovače ještě vložím do kastrolu a zaliji vodou, krátce povařím a vývar procedím přes síto. Obě tekutiny pak smíchám v poměru 1:1.

 

Popis vypadá složitě, ale je to právě velmi jednoduchý proces, je jednodušší a rychlejší, protože ušetřím čas obíráním bobulí.

Šťávu pak používám k výrobě bezinkového vína- návod zde.

 

Návod na sirup je pak následující:

5 litrů šťávy z bobulí

5 kg cukru

2 PL mleté skořice

20 hřebíčků

3 vanilkové cukry

110 g kyseliny citronové

Vše smíchám a povařím do rozpuštění cukru. Krátce povařím. Posléze plním do dobře vymytých sklenic.

Sirup v lahvích pak ještě pro jistotu steriluji v zavařovacím hrnic při teplotě 80 st. C , 20 minut.

 

Klasický návod na výrobu bezinkového sirupu, který jsem používala před tím, najdete zde.

 

Vyčerpávající informace o černém bezu najdete v mém ebooku Čarovný černý bez. 

 

E-book Čarovný černý bez si můžete objednat zdarma ZDE.

ZDE najdete návod na přípravu bezinkového oxymelu. 

Návod na bezinkový sirup v parním odšťavovacím hrnci ZDE.

Návod na bezinkový sirup bez odšťavňovacích přístrojů – ZDE. 

Jak si vyrobit bezinkové víno naleznete ZDE.

 

Chcete vědět po čem sáhnout, když vás začne trápit kašel, chřipka, rýma, bolesti v krku či horečka? Zkuste si do své knihovničky pořídit mého Domácího lékaře. Najdete tam podrobné recepty, jak si ihned poradit za použití nejběžnějších prostředků – tedy nejen rostlin, které najdete běžně kolem sebe, ale i pomocí vody, ovoce či zeleniny a jiných potravin, které najdete ve spíži. Pomocí mé knihy budete v této oblasti naprosto soběstační. Kniha je učiněným pokladem i pro maminky s dětmi.

Pokud se vám jedná o to, abyste tyto choroby vůbec nedostali, pak je pro vás určen i Domácí lékař II, kde se dozvíte, jak si posílit imunitu a vůbec celé tělo, co je to mikrobiota a jak o ni pečovat a další aspekty pevného zdraví.

Tištěná kniha Čarovná lékárna kolem nás je bohužel zatím vyprodaná, ale v pdf verzi jakožto elektronickou knihu, si ji stále pořídit můžete.

 

Jsem autorkou dvoudílné knižní série:

Domácí lékař aneb Jak sám bez cizí pomoci, zvládnout běžné nemoci.

Domácí lékař II aneb Jak pečovat o své tělo, aby nám nic nechybělo.

Chcete být v otázce zdraví soběstační, a to jen za pomoci běžně rostoucích rostlin, hub, potravin, popřípadě vody či  vašich rukou?

Při běžných infektech si můžete poradit sami.

Jak na to se dočtete v mých knihách. Nejde jen o nějaké teoretizování. V knihách naleznete přesné návody, recepty a postupy. 

 

 

Jsem také autorkou knihy:

(bohužel v současné době jen v elektronické formě, tištěná forma je vyprodaná)

Čarovná lékárna kolem našeho domu. 

Báli jste se vždy začít užívat léčivé rostliny? Nevěděli jste, jak na to ?

V mé knize naleznete podrobný popis 38 divokých rostlin rostoucích volně kolem nás s podrobnými návody, jak je  zpracovat a užívat. 

 

 

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *