Procházela jsem se po městě a najednou vidím u domu, mezi dlaždicemi –šruchu zelnou.
Latinsky- Portulaca oleracea .
Lidově- Portulák, kuří noha
V tradiční čínské medicíně je nazývána- MaChiXian
Jedná se o další výjimečně léčivý plevel.
Můžete ji najít ve městech, ale i na záhoncích na zahradě. Rizikové jsou nezarostlé, čerstvě zryté záhony. Pokud se jako plevel vyskytne na zahradě, těžko se jí zahrádkáři zbavují, její semena si udržují klíčivost i několik let. Roste plazivě – vytváří takové velké, “plazivé talíře”. Jedna rostlina vyprodukuje za život až 200 000 černých semínek.
Má dužnaté lžičkovité listy, lodyhy jsou plazivé načervenalé. Kvete žlutě.
Je rozšířena po celém světě- v Evropě, Americe, Africe, v Australii. V Asii se užívá již tisíce let, je běžně známa v tradiční čínské medicíně . Původem je zřejmě z Amerického kontinentu.
Plinius ve starověku doporučoval nosit šruchu ve váčku jako amulet proti zlu.
O dalších léčivých plevelech si můžete přečíst v mém eBooku Čarovná lékárna kolem našeho domu.
Jedlé jsou listy, lodyhy, semena, poupata, květy. Sbírat se dá od června do listopadu. Sbíráme ale v čisté lokalitě. Ve městě mezi dlaždicemi může být znečištěná. Raději tedy ze zahrádky či z nějakého jiného ověřeného místa, kde nechodí močit psi a někteří muži po odchodu z restaurace.
Já jsem ji objevila v listopadu.
Vyšlechtěnou odrůdu si můžete vypěstovat sami ze semen.
NUTRIČNÍ PARAMETRY
Šrucha je plná vitaminu, minerálů a dalších prospěšných látek, přitom má ale málo kalorií. Má hodně vlákniny.
*Obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin – hlavně alfa linolenové kyseliny. 100 g čerstvých listů obsahuje 350 mg alfa linolenové kyseliny. Těchto kyselin je v portuláku dokonce více než v rybím tuku. Je to tedy výhodná rostlina například pro vegetariány.
*Má také velké množství vitaminu A 1320 IU na 100 g listů.
*Dále je zde hodně vitaminu C a B vitaminů.
*Má hodně železa, hořčíku, manganu, draslíku, vápníku a mědi.
*Obsahuje betalainové pigmenty a betakaroteny, které působí jako antioxidanty.
*Semena obsahují tuky a proteiny.
Pokud se šruchou krmí slepice, údajně pak vajíčka obsahují mnohonásobně více omega 3 mastných kyselin.
ŠRUCHA V KUCHYNI
*Nejvíce účinných a léčivých látek zachováme, budeme-li šruchu konzumovat syrovou, je možné ji jen na pár dnů skladovat v lednici. Má ale tendenci rychle vadnout. (používáme LISTY A LODYHY)
*Rostlina se dá konzumovat syrová či vařená- v salátech, pomazánkách, polévkách, přidaná do špenátu, do omelety, omáček.
*Můžeme přidávat do zeleninových šťáv či smoothies.
*Řekové listy portuláku smaží v olivovém oleji, přidají oregano, sýr feta, cibuli, česnek a rajčata.
*Můžeme použít na přípravu pickles- kvašené zeleniny.
*SEMENA se mohou usušit a rozdrtit na prášek– přidávat do cereálií, musli, pečiva, chleba….
*LODYHY se někde využívají jako chřest.
* KVĚTY jako falešné kapary.
*Sušená šrucha se může rozemlet na prášek a přidávat do jídel.
INDIKACE- POUŽITÍ:
Byliny popisuji podle mého unikátního systému rozdělení účinků na jednotlivá orgánová seskupení. Více si o tomto systému můžete přečíst – zde- „Jak se vyznat v účincích rostlin.“
1)NEUROLOGIE A PSYCHIATRIE
*Šrucha obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin- jejich konzumace je prevencí cévní mozkové příhody.
*Omega 3 mastné kyseliny působí příznivě i u dětí s ADHD či jinou hyperaktivitou, ale i s autismem,
*Mají vliv i u depresí a migrén
*TINKTURA ZE ŠRUCHY má i účinné analgetické účinky- působí proti bolesti.
2)UŠI
*Při bolestech ucha– můžeme kapat ŠŤÁVU Z LISTŮ do ucha.
4)DÝCHACÍ SYSTÉM
*Snižuje horečku.
*Posiluje imunitu.
*Má protibakteriální účinky.
*Je účinná na suchý, dráždivý kašel.
5)KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM
*Omega 3 mastné kyseliny v ní obsažené jsou prevencí kardiovaskulárních příhod
*Portulák posiluje činnost srdce.
*Snižuje špatný LDL cholesterol a zvyšuje- HDL- prospěšný cholesterol.
*Snižuje tak riziko aterosklerozy.
*Snižuje také krevní tlak, tím že působí vasodilatačně- rozšiřuje cévy.
6)ZAŽÍVACÍ ÚSTROJÍ
*Tradiční čínská medicína šruchu používá k léčbě jakéhokoliv průjmu, úplavice. Podává se formou ODVARU.
*Snižuje krvácení z hemerrhoidů.
*Působí dobře na infekty zažívacího traktu.
*Léčí záněty žaludku a střev.
*Zároveň ale díky vláknině povzbuzuje peristaltiku střev a má efekt i u zácpy.
*Má protiparazitární účinky.
*Je vhodná při redukčních dietách– má málo kalorií, hodně vlákniny. Lidé se pak cítí plní po jídle, ale jídlo nemá tolik kalorií.
*Čerstvé listy jsou vhodné u chronické atrofické gastritidy i s intestinální metaplázií.
7)MOČOVÉ ÚSTROJÍ
*Konzumace šruchy má efekt u močových infekcí.
10)KREV
*Šťáva z listů rozmíchaná s trochou medu a citronové šťávy je účinná proti krvácení– například z hemerrhoidů, nosu, krvácení z dásní.
11) POHYBOVÝ SYSTÉM
*Portulák má vliv na uvolnění svalů- jedná se o myorelaxans. Konzumujeme ČERSTVOU ROSTLINU , ŠŤÁVU Z ROSTLINY nebo pijeme ODVAR.
12)KOŽNÍ PROBLÉMY
*Léčí kožní infekce, hnisavé boláky. Pro své antibiotické účinky je vhodná zejména u zánětů prsu, vředů,
erysipelu- růže, celulitidy.
*Má ale efekt i u popálenin, opařenin, spálenin od slunce.
*Má vliv na spousty kožních nemocí- i ekzémy. Čerstvý stonek či list se často také používá k terapii psoriázy- lupenky.
*Má efekt na bolestivé a svědivé vyrážky u pásového oparu- herpes zoster
*Šťáva z mladých listů léčí kuří oka.
*Její protizánětlivé a antibakteriální účinky se uplatňují u akné, furunklů a karbunklů (nežitů).
*Má protiplísňový efekt– můžeme ji používat u plísní nohou- tzv. atletické nohy. ALKOHOLOVÝ EXTRAKT vykazuje antifungální aktivitu proti Trichofyton dermatophytes (původce nožní plísně).
*Je vhodná i u poštípání hmyzem- potřeme čerstvým listem.
*Při lokální aplikaci redukuje vrásky, pomáhá při léčbě jizev,
*Odstraňuje skvrny na kůži . Extrakt z portuláku má antityrosinásovou aktivitu, je testován pro schopnosti bělit nežádoucí pigmentace na kůži.
*Hydratuje pokožku, má vliv proti stárnutí. Má výrazný kosmetický efekt.
*V tradiční čínské medicíně se používá k léčbě horkých patogenů. Je vhodná například i pokud trpíte návaly horka či nočním pocením.
* Čerstvá šťáva či kašovitý obklad zrychluje hojení ran.
13)ANTIBIOTOKUM, ANTIMYKOTIKUM, TONIKUM
*Alkoholový extrakt ze šruchy je skvělé přírodní antibiotikum– byl prokázán efekt proti Escherichia coli, Shigella, Salmonella typhi- původce průjmů a močových infektů.
Působí i proti Staphylococcus aureus.
*Posiluje imunitu.
*Posiluje celkově organismus, působí jako tonikum, zvyšuje kondici.
*Má vliv proti předčasnému stárnutí.
14)DETOXIKANS
*Šrucha se skvěle hodí k jarním očistným kůrám.
15)DIABETES MELLITUS
*Semena zvyšují produkci inzulinu. Jsou vhodná u diabetiků.
16)RAKOVINA
*Obsahuje spousty antioxidantů – vitaminy A a C, dále také betalainové pigmenty, které mají antimutagenní účinky. Jedná se o prevenci proti rakovině.
LÉKOVÉ FORMY
Doporučené dávky 9-15 g sušené drogy, 30-60 g čerstvé drogy.
Nejlepší je konzumovat
ČERSTVÉ LISTY A LODYHY
Listy sbíráme před rozkvětem (po vykvetení jsou hořké). Navíc, pokud nám rostlina vykvete- vysemení se na záhon a máme další roky o zábavu postaráno.
ŠŤÁVA
Celou nať odšťavníme ve šnekovém odšťavňovači, nebo v masovém mlýnku – pak je ovšem potřeba drť propasírovat přes síto. Šťávu skladujeme v lednici jen pár dnů.
ODVAR
10 g suché nati zalijeme 250 ml studené vody, 10 minut vaříme, 10 minut louhujeme. Podáváme 3x denně nalačno .
Takto je užíván i v tradiční čínské medicíně, posiluje imunitu, celkově tonizuje organismus, působí na zažívací trakt, snižuje cholesterol.
TINKTURA
Nať šruchy pokrájíme keramickým nožem. Můžeme ještě podrtit v hmoždíři. Poté vložíme do zavařovací sklenice a zalijeme 38-40% alkoholem. Necháme macerovat minimálně 14 dnů. Denně protřepáváme. Poté podáváme 20-25 kapek 3x denně, dle hmotnosti.
PRÁŠEK
Šruchu usušíme, po dokonalém usušení vložíme do mixeru a rozdrtíme na prášek. Podáváme 3x-4x denně 1 ČL nalačno. Lze naplnit i do kapslí, pak podáváme 3x – 4x denně 2 kapsle.
OBKLADY KAŠOVITÉ
Čerstvou nať podrtíme několikanásobným přejetím válečkem, až pustí šťávu. Na kožní afekce pak tuto drť přiložíme, překryjeme gázou a igelitem, poté ovážeme obvazem. Ponecháme cca 1 hodinu.
Lokálně můžeme kůži potírat i ODŠŤAVNĚNOU ŠŤÁVOU
OBKLADY Z ODVARU
Odvar připravíme z hrsti šruchy, kterou 10 minut povaříme ve 2 litrech vody, poté 30 minut louhujeme. Do zcezeného odvaru namáčíme plátno a přikládáme na kůži. Ponecháme 30 minut až 1 hodinu.
OLEJOVÝ EXTRAKT
Šruchu necháme 4 dny zavadnout , poté nakrájíme a vložíme do zastudena lisovaného olivového oleje. Na vodní lázni macerujeme 30 minut při cca 60-80 st. C, nesmí vařit. Poté překryjeme pláténkem a necháme macerovat 14 dnů na okně. Nakonec přecedíme přes pláténko- uchováváme v lednici. Vhodné na kůži.
MAST
Olejový extrakt připravený dle předchozího návodu zahřejeme na cca 60-80 st.C , přidáme včelí vosk- na každých 100 ml oleje 15 g vosku. Poté ještě přecedíme přes pláténko do nádobek.
KONTRAINDIKACE
Nepodávat v graviditě , může způsobit kontrakce děohy.
Obsahuje hodně šťavelanů, nepodáváme tedy dlouhodobě. Není vhodná pro pacienty s oxalátovými ledvinovými kameny.
Jsem autorkou také e-booků : „Jak se stát bylinářem, když o tom zatím nic nevím. „
„Jak se vyznat v účincích rostlin.“
“Čarovná lékárna kolem našeho domu”
http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Portulaca+oleracea
http://www.chineseherbshealing.com/portulaca-oleracea/
www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/purslane.html
www.healthbenefitstimes.com/purslane/
UPOZORNĚNÍ!!!
Při závažných zdravotních potížích vždy raději kontaktujte lékaře ve vašem nejbližším okolí. V některých stavech je lékařská pomoc nezbytná a nelze se omezovat jen na postupy alternativní medicíny. Vhodné je též ubezpečit se, že se jedná jen o banalitu a nikoliv o život ohrožující stav. Léčivé rostliny jsou tu pro nás, mohou vám výborně pomoci v počátcích některých onemocnění, jako podpůrná terapie či preventivně. V žádném případě ale v závažných stavech nemohou nahradit lékařskou péči. Cílem tohoto webu je – informovat vás o mocné síle přírody, podpořit vás v možnostech samoléčby. Nenesu žádnou zodpovědnost za vaše případné neúspěchy či úspěchy.
Tento materiál je informačním produktem. Jakékoliv šíření nebo poskytování třetím osobám bez souhlasu autorky je zakázáno a je porušením autorského zákona, které může být stíháno.
Pokud byste rádi obsah e-booku sdíleli s dalšími lidmi, pošlete jim odkaz na moje webové stránky. Děkuji za pochopení a respektování tohoto sdělení.