Pokud jste si nevyrobili na zimu žádné sirupy proti kašli, nezoufejte. Zkuste tento, který je hotový do druhého dne. Není potřeba žádných vzácných ingrediencí. Všechno co k jeho přípravě budete potřebovat, roste kolem nás.
S tímto sirupem mám velmi dobré zkušenosti. Působí velmi dobře na kašel – ať už suchý, dráždivý, tak produktivní, s vykašláváním. Zklidní dýchací cesty i u nočního kašle, který vás může nepříjemně budit.
Lze jej s výhodou podávat i malým dětem.
Bylinné sirupy jsou v léčbě kašle velmi účinné, řekla bych že ze všech lékových forem nejúčinnější. To, že jsou sladké, je právě výhodou- jednak chutnají dětem a jednak je glukosa vychytávána zánětlivými ložisky a bakteriemi, které ji potřebují pro své přežívání. Pomocí cukru se pak léčivá bylina dostane přímo do střediska zánětu a má zde možnost cíleně působit.
K přípravě tohoto sirupu já používám cukr. Nebojte se , i když cukr ve stravě moc nepoužíváte (já také ne), tady je to na místě a jedná se jen o velmi přechodnou dobu. Kdo by chtěl, může léčebný efekt ještě umocnit tím, že místo cukru použije med. Ale vzhledem k tomu, že je tento sirup trvanlivý jen krátce a použijete z něj jen omezené množství (do doby, než kašel odejde), je medu škoda, protože jej pak s nespotřebovaným sirupem vyhodíte. Můžete místo bílého cukru použít cukr třtinový.
CO BUDEME POTŘEBOVAT:
-1 velkou cibuli.
-Trochu nati slézu přehlíženého.
-Hrst nati popence břečťanolistého.
-Trochu tymiánu.
-Pár listů jitrocele kopinatého.
Všechno jsou to rostliny, které rostlou kolem nás. Stačí jen vyjít před dům.
Rostliny musí být suché. Pokud je omýváme, pak je musíte dokonale osušit a nechat půl dne zavadnout.
Tymián si pěstuji na zahradě, pokud tuto možnost nemáte, pak postačí tymián koupený z obchodu.
Téměř vše o popenci, slézu a jitroceli si můžete přečíst v mém eBooku “Čarovná lékárna kolem našeho domu”
JAK NA TO:
1)Cibuli pokrájíme na plátky a vložíme několik plátků na dno misky.
2)Na vrstvu cibule nastříháme tymián (pokud máme koupený, tak tymiánem cibuli posypeme).
3)Nastříháme i další byliny- sléz přehlížený, popenec a jitrocel.
4)Vrstvu nastříhaných bylin pak hojně posypeme cukrem.
5)Na cukr opět nakrájíme plátky cibule a pokračujeme nastříhanými bylinami. Opět hojně posypeme cukrem.
6)Poslední vrstvou je cibule bez bylin a pak cukr.
7) Směs ponecháme při pokojové teplotě cca 12-15 hodin, nejlépe přes noc. Cibule a byliny pustí šťávu a cukr zkapalní, vytvoří se hustý sirup.
8)Směs naplníme do zavařovací sklenice a uložíme do lednice. V lednici vydrží maximálně týden.
ZPŮSOB PODÁNÍ:
Před podáním přecedíme potřebné množství přes sítko.
Dospělým a větším dětem dáváme 1PL 3x i vícekrát denně, menším dětem pak 1 ČL 3x i víckrát denně. Vždy podávat nalačno. Při terapii hodně pít.
Jsem autorkou také e-booků : „Jak se stát bylinářem, když o tom zatím nic nevím. „
„Jak se vyznat v účincích rostlin.“
“Čarovná lékárna kolem našeho domu”
UPOZORNĚNÍ!!!
Při závažných zdravotních potížích vždy raději konzultujte lékaře ve vašem nejbližším okolí. V některých stavech je lékařská pomoc nezbytná a nelze se omezovat jen na postupy alternativní medicíny. Vhodné je též ubezpečit se, že se jedná jen o banalitu a nikoliv o život ohrožující stav. Léčivé rostliny jsou tu pro nás, mohou vám výborně pomoci v počátcích některých onemocnění, jako podpůrná terapie či preventivně. V žádném případě ale v závažných stavech nemohou nahradit lékařskou péči. Cílem tohoto webu je – informovat vás o mocné síle přírody, podpořit vás v možnostech samoléčby. Nenesu žádnou zodpovědnost za vaše případné neúspěchy či úspěchy.
Tento materiál je informačním produktem. Jakékoliv šíření nebo poskytování třetím osobám bez souhlasu autorky je zakázáno a je porušením autorského zákona, které může být stíháno.
Pokud byste rádi obsah e-booku sdíleli s dalšími lidmi, pošlete jim odkaz na moje webové stránky. Děkuji za pochopení a respektování tohoto sdělení.