Klasika časného podzimu-bezinkový sirup. Víte ale, že se nejedná jen o dobrotu, ale o výborný léčebný prostředek?

Někde jsem četla, že pravé jaro začíná rozkvetlými žlutobílými květy bezu  a podzim pak černými bezinkami.

Teď v tomto období je na bezinky nejvyšší čas. Za chvíli opadají, seschnou, nebo je zkonzumují ptáci.

Včera jsem natrhala poslední várku bezinek a temně červený sirup již mám ve spíži.

Je to takový každoroční čarovný rituál po odchodu léta.

Nejedná se ale jen o výbornou pochutinu na osvěžení. Málo lidí ví, že jsou bezinky zdrojem mohutné léčebné síly. Ne nadarmo se říkává: “Před heřmánkem smekni a před bezem klekni.”

 

Černý bez mne doprovází od dětství a dalo by se říci, že je to moje vyvolená bylinka. Každý člověk, který se věnuje bylinaření má tu svou oblíbenou, po které sahá nejčastěji. U mne je to asi černý bez. Základy lásky k léčivkám mám po své babičce, která léčivé rostliny velmi ctila, pěstovala a užívala.   Pamatuji se na nebeskou vůni čaje z bezových květů s citronem a medem. Čaj jsem pila při jakémkoliv nachlazení, nemoci. Dodnes s úctou květ počátkem června sbírám a ve velkém suším. Moje rodina pak v zimě často pije “voňavý léčivý čajíček”, jak jej moje děti od útlého dětství nazývají. Stejné to bylo i  na podzim s bezinkami- ve spíži jsme mívali bezinkovou marmeládu a sirup.    Řekla bych, že teď jen pokračuji v tom, co jsem odkoukala a zažila v dětství. Doufám, že moje děti na tom budou stejně.

 

JAK TEDY VYROBIT SIRUP Z BEZINEK?

CO BUDEME POTŘEBOVAT:

-6 litrů obraných plodů černého bezu

-3 litry vody

-3 kg cukru

-150 g kyseliny citronové

-6 sáčků vanilkového cukru (nebo 1 vanilkový lusk)

-2 celé skořice a 2PL mleté skořice

-20 hřebíčků

-4 badyány

 

JAK NA TO:

Kuličky obereme nejlépe pomocí vidličky, očesáváme jako hřebenem.

Odměříme cca 6 litrů.  Na obrázku je čtyřlitrová sklenice, je potřeba tedy 1 a půl sklenice.

 

Chvíli povaříme se 3 litry vody.

Po rozvaření kuličky rozmixujeme.

Poté přecedíme 2x přes cedník- hrubší a pak jemnější.

Šťávu ještě jednou postavíme na sporák. Přidáme koření- hřebíček, skořici, eventuálně badyán, cukr a kyselinu citronovou,  vanilkový lusk či cukr.

Poté směs ještě deset minut povaříme a přecedíme do lahví.  Aby jsme měli jistotu, že se obsah nebude kazit, lze do každé lahve  přidat ještě 1 PL alkoholu.

Podáváme ve sklenici vody. 3x až 5x denně 1PL.

Jaké jsou tedy účinky bezinkového sirupu?

*Bezinky mají silný potineuralgický efekt.   Působí proti bolestem, hlavně nervového původu.  Tlumí bolest, aniž by byl člověk unavený a ospalý, jak to můžeme vidět po některých analgeticích. Při pravidelné konzumaci by bolest měla ustoupit do dvou dnů, někdy později.

*Mohou se využít u bolestí trojklanného nervu (neuralgie trigeminu). Postherpetických neuralgií (bolestí po pásovém oparu).

*Efekt byl často viděn u ischiasu- bolestí páteře. Kořenových syndromů (když nám bolest páteře směřuje i do končetiny).

*Dále u bolestí hlavy, migrén.

*Mohou mít i efekt u syndromu karpálního tunelu.

*Zlepšení může být viděno i u epilepsií, roztroušené sklerózy či Parkinonova syndromu.

*Při stresu.

*Zmírňují a urychlují průběh chřipky, horečnatých infekcí, viróz, bronchitid, nachlazení…

*Posilují imunitu. Je vhodné sirup pravidelně podávat preventivně v období jarních a podzimních virových epidemií.

*Podporují regeneraci jater.

*Mohou mít vliv i při anemii (nedostatku červených krvinek).

 

Plánuji napsat  e-book o černém bezu, který se bude jmenovat: Čarovný černý bez. Účinků černého bezu je velké množství, léčivé nejsou jen plody a květy, ale i kůra a listy.

 

Jsem autorkou také e-booků : „Jak se stát bylinářem, když o tom zatím nic nevím. „

„Jak se vyznat v účincích rostlin.“

“Čarovná lékárna kolem našeho domu”

 

 

 


UPOZORNĚNÍ!!!

Při závažných zdravotních potížích vždy raději konzultujte lékaře ve vašem nejbližším okolí. V některých stavech je lékařská pomoc nezbytná a nelze se omezovat jen na postupy alternativní medicíny. Vhodné je též ubezpečit se, že se jedná jen o banalitu a nikoliv o život ohrožující stav.  Léčivé rostliny jsou tu pro nás, mohou vám výborně pomoci v počátcích některých onemocnění, jako podpůrná terapie či preventivně. V žádném případě ale v závažných stavech nemohou nahradit lékařskou péči. Cílem tohoto webu je – informovat vás o mocné síle přírody, podpořit vás v možnostech samoléčby. Nenesu žádnou zodpovědnost za vaše případné neúspěchy či úspěchy.

Tento materiál je informačním produktem. Jakékoliv šíření nebo poskytování třetím osobám bez souhlasu autorky je zakázáno a je porušením autorského zákona, které může být stíháno.

Pokud byste rádi obsah e-booku sdíleli s dalšími lidmi, pošlete jim odkaz na moje webové stránky. Děkuji za pochopení a respektování tohoto sdělení.


 

2 názory na “Klasika časného podzimu-bezinkový sirup. Víte ale, že se nejedná jen o dobrotu, ale o výborný léčebný prostředek?”

  1. Prosím o zaslání e- bloku o černém bezu či o jiných by linkách děkuji moc

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *