Oxymel z bezinek

I z mých velmi oblíbených bezinek lze připravit oxymel. Je to vynikající, zdravý způsob, jak bezinky zpracovat.

Nedávno jsem psala o staronovém způsobu zpracování léčivých rostlin- o oxymelu, návod najdete zde. 

Oxymel je vynikající léková forma, která obsahuje hned tři léčivé složky – léčivou rostlinu, nepasterizovaný jablečný ocet a med.

Spojuje tedy léčivé účinky rostliny, antiseptické, antibakteriální a protizábětlivé účinky medu a probiotické a dezinfekční účinky jablečného octa.

U bezinkového oxymelu budeme potřebovat tyto ingredience:

 

1)Bezinkovou šťávu získanou na odšťavňovači. Já ji získávám na parním odšťavňovacím hrnci, takže ji již nemusím převařovat. Syrová bezinková šťáva by totiž mohla způsobit zažívací potíže.  Pokud tedy šťávu  získáte odšťavněním syrových bobulí, měli byste ji mírně povařit. Před přípravou oxymelu  je ale nutné ji nechat zchladnout.

Jelikož je šťáva převařená, kvašení pak neprobíhá jako u jiných oxymelů.

2)Jablečný ocet, ovšem nepasterizovaný, nejlépe doma vyrobený. Návod najdete zde.

Lze ale použít i ocet kombuchový či jiný nepasterizovaný ovocný ocet (vinný…)

3)Květový med. Med může být zkrystalizovaný. Je to známka kvality medu. Med se krásně v roztoku rozpustí.

Všechny ingredience v objemovém poměru 1:1:1 vložíme do zavařovací sklenice. Uzavřeme víčkem, pod které můžeme dát mikrotenový sáček. Kyseliny z octu by mohly způsobit korozi kovového víčka.  Ponecháme 3 týdny na tmavém místě – ve spíži či ve sklepě. Jak si vzpomeneme, protřepáváme.

Podáváme v době chřipkových epidemií 1 Pl 3x denně přímo, nebo přidáme do sklenice vody a vypijeme.

Jedná se o živý přípravek s přítomností bakterií octového kvašení, léčivých enzymů z medu a vynikajících léčivých účinků bezinek. Působí probioticky ale i jinak příznivě na složení střevní mikroflory, posiluje imunitu, odstraňuje neuralgické potíže, léčí chřipku a jiné virózy.

Vyčerpávající informace o černém bezu si můžete přečíst v mém bezplatném ebooku Čarovný černý bez  ZDE. 

Pokud použijete místo jablečného octa ocet kombuchový, probiotický efekt bude ještě umocněn.

Hotový přípravek lze uchovávat při pokojové teplotě. Počítejte ale s pokračujícím kvašením. Pokud proces kvašení chcete ukončit, uchovávejte raději v lednici.

 

 

ZIMNÍ PŘÍPRAVA OXYMELU ZE SUŠENÝCH BEZINEK

I v zimě lze připravit čistý oxymel z bezinek sušených.

Sklenici naplníme do 1/2 sušenými bezinkami.

Přidáme do 2/3 výšky nepasterizovaný jablečný ocet.

Zbytek doplníme květovým medem.

 

Na netu jsem našla tento zajímavý recept:

OXYMEL NA KAŠEL

Sušené bezinky

2PL sušeného zázvoru

2 PL kořene omanu pravého

Jablečný ocet

Med

Sklenici naplníme do 1/3 sušenými bezinkami, přidáme další ingredience, zalijeme jablečným octem do 2/3 a nakonec doplníme medem.  Necháme odležet 3-6 týdnů.

Podáváme po polévkových lžících.

 

Jsem autorkou tištěné knihy:

Čarovná lékárna kolem našeho domu. 

 V knize naleznete podrobný popis 38 divokých rostlin rostoucích volně kolem nás s podrobnými návody, jak je  zpracovat do lékové formy. 

Jsem autorkou také e-booků :

 

„Jak se stát bylinářem, když o tom zatím nic nevím. „

„Jak se vyznat v účincích rostlin.“

„Čarovná lékárna kolem našeho domu“

Založila jsem facebookovou skupinu Praktické úspěchy bylinné terapie, kde bych si přála, aby lidé sdíleli své léčebné úspěchy při terapii bylinami a zážitky s rostlinami.

 

ZDROJ:

http://www.healing-from-home-remedies.com/elderberry-oxymel-recipe.html

 


UPOZORNĚNÍ!!!

Při závažných zdravotních potížích vždy raději konzultujte lékaře ve vašem nejbližším okolí. V některých stavech je lékařská pomoc nezbytná a nelze se omezovat jen na postupy alternativní medicíny. Vhodné je též ubezpečit se, že se jedná jen o banalitu a nikoliv o život ohrožující stav.  Léčivé rostliny jsou tu pro nás, mohou vám výborně pomoci v počátcích některých onemocnění, jako podpůrná terapie či preventivně. V žádném případě ale v závažných stavech nemohou nahradit lékařskou péči. Cílem tohoto webu je – informovat vás o mocné síle přírody, podpořit vás v možnostech samoléčby. Nenesu žádnou zodpovědnost za vaše případné neúspěchy či úspěchy.

Tento materiál je informačním produktem. Jakékoliv šíření nebo poskytování třetím osobám bez souhlasu autorky je zakázáno a je porušením autorského zákona, které může být stíháno.

Pokud byste rádi obsah e-booku sdíleli s dalšími lidmi, pošlete jim odkaz na moje webové stránky. Děkuji za pochopení a respektování tohoto sdělení.

 

 

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *