V anglicky mluvících zemích je nyní velmi populární tento způsob zpracování léčivých rostlin. V Česku jsem se ale s oxymelem ještě nesetkala, moc jej neznáme, a je to škoda. Takže s ním tedy začněme.
Nejedná se ale o žádnou novinku, takto se byliny běžně zpracovávaly ve středověku. Oxymel byl běžnou součástí lékopisů pod názvem oxymellus, oxymellis či oxymelli. Název pochází ze staré řečtiny, kde oxys znamenalo ocet a mel med.
Jedná se tedy o směs octu a medu, do kterého jsou přidávány různé byliny.
Tradičně se používal pro zpracování bylin, které samotné nebyly moc chutné k přímé či jiné konzumaci, anebo také ke zvýraznění účinků některých drog.
Můžeme využívat různé léčivé rostliny či dokonce jejich kombinace, jak potřebujeme.
Oxymel lze používat i jako nápoj, kdy přidáme polévkovou lžíci do sklenice studené vody a popíjíme.
Oxymel spojuje výhody hned několika látek:
1)Vybrané léčivé rostliny, ze které se účinné látky do roztoku výborně vymacerují. Výběr je na vás, podle toho, co chcete léčebně ovlivnit.
2)Nepasterizovaný jablečný ocet nejlépe domácí výroby. (Návod najdete zde).
Samotný jablečný ocet je velice léčivý.
Jablečný ocet zvyšuje energii, posiluje, odstraňuje únavu, působí protibakteriálně, ale zároveň podporuje přátelskou střevní mikroflóru. Alkalizuje organismus. Působí proti kvasinkám a plísním. Zlepšuje trávení atd.
O jeho komplexníxh účincích si můžete přečíst v mém článku ZDE.
3)Med, nejlépe květový. Také med sám o sobě má mnoho léčivých účinků- antibakteriální, antiseptické, protizánětlivé, posiluje imunitu atd.
Nevadí, že je med zkrystalizovaný. Dokonale se sám v roztoku rozpustí. Krystalizace medu je jen známkou kvality medu. Nikdy nekupujte med ze supermarketu, ale z ověřeného zdroje od včelaře. Pokud máte med ve spíži a je dlouhodobě tekutý, znamená to, že byl nešetrně ztekucen při vysokých teplotách, tím byly zlikvidovány všechny jeho účinné enzymy a další látky a máte jen sladkou pochutinu. Nebo že se vůbec o čistý med nejedná, může to být směs sacharozového (cukerného) roztoku s medem- někdy se takto prodával v supermarketech. Dokonce jsem četla i o falšování medu za použití škrobu.
Jednoduchý test zjištění pravosti medu: čistý med po přidání do sklenice studené vody proudí a skládá se bez rozpouštění na dně sklenice, med smíchaný s cukerným roztokem neteče tak přímo, ale ihned zakaluje vodu, ihned se ve vodě rozpouští.
Spojením těchto tří ingrediení dostaneme vynikající léčivý prostředek, který propojuje všechny léčebné výhody jednotlivých částí. Při maceraci probíhá fermentace, při které se účinky všech součástí ještě umocní. Mimo to tam totiž budou působit i probiotické bakterie, které podpoří vaši střevní mikrofloru a jak se můžete v poslední době dočít v mnoha článcích, stav našeho těla, imunity, psychiky atd je určen složením střevních bakterií.
MŮJ KOMBINOVANÝ OXYMEL
NA PODPORU IMUNITY S ANTIBAKTERIÁLNÍMI, PROTIZÁNĚTLIVÝMI, ANTIMYKOTICKÝMI, POSILUJÍCÍMI A JINÝMI ÚČINKY
Ingredience:
Hrst květů echinacey
menší hrst květů monardy
pár větviček sporýše lékařského
jablečný ocet
květový med
0,7 l zavařovací sklenice se šroubovacím uzávěrem.
1)Do 1/3 sklenice vložíme čerstvé byliny, které nakrájíme keramickým nožem na malé kousky. Pokud máme bylinky sušené, naplníme jen 1/6 sklenice.
2)Zalijeme jablečným octem do výšky 2/3 sklenice.
3)Zbytek sklenice doplníme květovým medem.
4)Zavřeme víčkem. Je vhodné dát pod víčko mikrotenový sáček, protože ocet může narušovat kovové víčko, které začne korodovat. Protřepeme a dáme někam do temna a chladnějšího prostoru. Výhodný je např. sklep, ale pokud takový prostor nemáte, můžete použít i spíž, kde je pokojová teplota. Lépe uložit sklenici někde na studené dlažbě.
5)Takto necháme sklenici stát asi 2-3 týdny. Můžete pravidelně protřepávat. Směs začne mírně kvasit, ale ne natolik, aby se vzdouvalo víčko.
6)Poté tekutinu přeceďte.
7)Používáme po polévkových lžících 2-3x denně buď přímo, nebo rozmícháme ve sklenici vody a vypijeme.
Protože dojde k fermentaci, výsledný roztok téměř vůbec není sladký. Chuť je vynikající. Zkuste a uvidíte.
Pro výběr bylin se meze nekladou. Je to na vás, které rostliny použijete.
Hotový přípravek lze uchovávat při pokojové teplotě. Počítejte ale s pokračujícím kvašením. Pokud proces kvašení chcete ukončit, uchovávejte raději v lednici.
Setkala jsem se i s dalšími metodami přípravy oxymelu:
1)ZDLOUHAVĚJŠÍ METODA
Směs medu a octa si vytvoříme předem. Původní receptura obsahovala 1 díl octu a 3 díly medu, ale můžete použít i poměr 1:1. nebo i jinak, dle vašeho uvážení.
Ve sklenici obě ingredience promícháme a necháme fermentovat 2-3 týdny na chladnějším a tmavém místě – sklep, spíž. Nedávat do lednice. Vznikne tzv. oxymel simplex. Malou část oxymelu simplex lze použít pro výrobu dalšího oxymelu, když jej do směsi přidáme, fermentace se urychlí.
Po uplynutí této doby vložíme do další čisté sklenice byliny, které chceme použít- čerstvé byliny do 1/3 sklenice, sušené do 1/6 a zalijeme je po povrch sklenice připraveným oxymelem simplex.
Necháme macerovat 2-3 týdny na tmavém místě. Protřepáváme.
Pak jej přecedíme do čistých lahví.
2)ZRYCHLENÁ METODA
Pokud ale oxymel chceme mít rychle a nemáme dostatek času použijeme tuto metodu, při které musíme redukovat ocet.
Do kameninového hrnce či teflonové pánve dáme potřebné byliny a 2x tolik octu, než budeme potřebovat. Na mírném ohni necháme proublávat, až se polovina octu odpaří. Trvá to asi 30-40 minut. Do vychladlého roztku přidáme dané množství medu a necháme macerovat pár dnů. Pak přecedíme.
Přicházíme ale o užitečné bakterie octu, zůstává jen účinek medu a bylin.
Jsem autorkou tištěné knihy:
Čarovná lékárna kolem našeho domu.
Jsem autorkou také e-booků :
„Jak se stát bylinářem, když o tom zatím nic nevím. „
„Jak se vyznat v účincích rostlin.“
„Čarovná lékárna kolem našeho domu“
Založila jsem facebookovou skupinu Praktické úspěchy bylinné terapie, kde bych si přála, aby lidé sdíleli své léčebné úspěchy při terapii bylinami a zážitky s rostlinami.
ZDROJE:
https://en.wikipedia.org/wiki/Oxymel
https://blog.mountainroseherbs.com/herbal-oxymels-methods
https://theherbalacademy.com/how-to-make-an-oxymel/
UPOZORNĚNÍ!!!
Při závažných zdravotních potížích vždy raději konzultujte lékaře ve vašem nejbližším okolí. V některých stavech je lékařská pomoc nezbytná a nelze se omezovat jen na postupy alternativní medicíny. Vhodné je též ubezpečit se, že se jedná jen o banalitu a nikoliv o život ohrožující stav. Léčivé rostliny jsou tu pro nás, mohou vám výborně pomoci v počátcích některých onemocnění, jako podpůrná terapie či preventivně. V žádném případě ale v závažných stavech nemohou nahradit lékařskou péči. Cílem tohoto webu je – informovat vás o mocné síle přírody, podpořit vás v možnostech samoléčby. Nenesu žádnou zodpovědnost za vaše případné neúspěchy či úspěchy.
Tento materiál je informačním produktem. Jakékoliv šíření nebo poskytování třetím osobám bez souhlasu autorky je zakázáno a je porušením autorského zákona, které může být stíháno.
Pokud byste rádi obsah e-booku sdíleli s dalšími lidmi, pošlete jim odkaz na moje webové stránky. Děkuji za pochopení a respektování tohoto sdělení.
https://en.wikipedia.org/wiki/Oxymel
Dobry den, z Bulharska som si doniesla mursalsky caj/ranhoj horsky. Na pripravu tohto caju treba dodrzat urcity postup, zaujimalo by ma teda, ci je tato bylinka tiez vhodna na pripravu oxymelu? Vopred dakujem za odpoved.
Dobrý den, s muralským čajem moc zkušeností nemám. Používám více bylinky rostoucí u nás. Nicméně, když vidím specifika přípravy muralského čaje, nevím, zda byste odhadla dávkování při přípravě oxymelu.
Dobrý den, zkoušela jsem už vícekrát oxymel vyrobit (dle takového receptu, jak píšete), i oxymel simplex, a nikdy mi nechtěl začít kvasit.. Nevíte, v čem může být chyba? Med domácí, jablečný ocet jsem měla kupovaný bio z DM, uskladněno v předsíni mezi dveřmi na chladnějším místě… Fakt nevím:( A ještě jedna otázka, myslíte, že se na výrobu oxymelu hodí rýmovník? Je hodně vodnatý.. Děkuji za rady
Dobrý den.
chyba je jednoznačně v jablečném octu. Musí to být živý jablečný ocet, tedy nepasterizovaný, jinak v něm nejsou bakterie a nic se neděje.
Mě tedy oxymely kvasí i dál po scezení, dokonce mi i nedávno vylétl špunt z lahve s oxymelem, jak byl roztok živý.
Nejlepší jablečný ocet je doma vyrobený. Mrkněte se na mé stránky na návod.
Lze použít i ocet kombuchový nebo jiný ovocný, ale opět nepasterizovaný.