Kysané zelí s lichořeřišnicí a zdravé střevo

Každoročně připravuji na podzim kysané zelí.

Letos jsem měla také velkou úrodu lichořeřišnice, vyrábím z ní tinkturu, část nati jsem nasušila- může se využít na čaj či na oplachy vlasů- viz můj článek zde.

Blíží se ale podzimní přízemní mrazíky a lichořeřišnice by na záhonu vymrzla. Mám  krásnou , rozplazenou nať po celém záhoně. Co tedy s ní?

Napadlo mne přidat ji do kysaného zelí.  Kysané zelí je samo o sobě léčivé a s přidanou lichořeřišnicí nabírá nový rozměr. Nyní je to opravdu superpotravina.

CO BUDEME POTŘEBOVAT:

-Kameninový či keramický “zelák”- nádoba na kvašení zelí se žlábkem.

-10 kg bílého zelí.

-Velkou mísu lichořeřišnicové nati- listy, květy, semena, křehké řapíky (tlusté, dřevnaté stonky již ne).

-200 g soli.

-Půl pytlíku kmínu.

-Hořčičné semínko (nemusí být).

-1 křen.

-Těžítko či vyvařené kameny na zatížení povrchu.

 

POSTUP PŘÍPRAVY:

1)Zelí nakrouháme na struhadle.

2)Lichořeřišnici pokrájíme na menší kousky.

3)Nakrájíme i křen na tenké plátky.

4)Zelí prosypeme  solí, promícháme. Umyjeme si pořádně nohy a šlapeme, dokud zelí nepustí šťávu- trvá to přibližně 5-10 minut.

5)Poté přidáme kmín a lichořeřišnici, promícháme a ještě chvíli šlapeme.

6)Plníme do zeláku a každou vrstvu dokonale upěchujeme a poklademe kolečky křenu. Pak přidáváme další vrstvy, pěchujeme a prokládáme křenem.

7)Poslední vrstvu pořádně zatlačíme, měla by být pod hladinou zelné šťávy (pokud není, zalijeme ještě převařenou vodou s trochou soli (na 1 l cca 20 g).

8)Poklademe zelnými listy a zatížíme talířkem  nebo jen vyvařenými  kameny.

 

9)Do žlábku před přiložením víka nelijeme převařenou vodu (aby byl prostor dokonale uzavřen bez přístupu vzduchu).  Nádobu dejte na hluboký plech, protože z ní bude unikat zkvašená tekutina.

10)Ponecháme takto v teple cca týden, pak přemístíme na chladnější chodbu či do sklepa.

Kontrolujeme pravidelně, zda je povrch pod hladinou tekutiny, pokud není – přelijeme slanou vodou. Pokud by zelí nebylo ponořené, mohlo by se kazit.

 

PROSPĚŠNÉ ÚČINKY:

-Složení střeva je základem pro imunitní systém. Je velmi důležité, jak vypadá váš střevní obsah. Střevo je vstupní branou pro spousty látek do těla- ať  už prospěšných, tak toxických. Bohužel spousta lidí konzumuje i několikrát ročně antibiotika. Antibiotika nelikvidují jen patogenní bakterie, které způsobily infekt, ale vybíjí i fyziologickou střevní flóru, která je nutná pro zdraví člověka. Pokud prospěšné bakterie ve střevě nemáme- nejenom, že se objeví zažívací potíže, ale střevní sliznice není nijak chráněna, nemáme k dispozici první  obrannou linii. Do těla pak má možnost vstupovat spousty toxických látek. Ty pak mají vliv na vznik různých autoimunitních poruch, alergií a jiných onemocnění. Nehledě také na přímý vliv na sliznici střeva, kde často vzniká kolorektální karcinom.

Antibiotika jsou předepisována často neindikovaně– na virózy, na které ale nemají sebemenší vliv. Naopak způsobí pokles imunity a viróza má pak o to delší průběh. Narušením imunity pak ale následují další, opakované infekce.    Místo abychom se zaměřovali prvotně na prevenci – hledání příčin infektů, podporu imunity, otužování, změnu stravy, psychosomatiku, v neposlední řadě i složení střeva….., řešíme jen důsledky- vyháníme čerta ďáblem.

Obrovským problémem je také kvalita naší stravy, ve stravě západních zemí je  spousta chemických přídavných látek, které nejsou pro naše tělo přirozené.

Pro  osídlení těla příznivými bakteriemi je důležitý  také kontakt s přírodou, zejména s hlínou. Já často na zahradě pracuji bez rukavic (je ale nutné platné očkování proti tetanu, pro případ, kdybyste se zranili).       V půdě jsou  prospěšné bakterie, které osidlují naše tělo  a podporují naši obranyschopnost.

V našem těle je 1,3 kg symbiotických bakterií, které jsou pro naše tělo velmi prospěšné a bez nich bychom prakticky nežili. Vybíjení těchto bakterií antibiotiky či přílišnou chemickou hygienou je zcestné.

Velmi důležité je také správné osídlení střeva již  po narození, proto je nesmírně důležité pro následnou imunitu a vůbec zdraví- kojení.

Jak bude zdravé vaše střevo, tak bude zdravé vaše tělo– nejedná se jen o správné složení stolice a o zažívání, ale  střevo má vliv na celé tělo- na imunitu, ale také na psychiku. Říká se, že naše střevo je “druhým naším mozkem”.   Mnoho depresí se pojí ke špatnému složení střevního obsahu a nemocnému střevu.   90% nervových zakončení ze střeva směřuje do mozku, obráceně jen 10%.   Zabývám se i autopatií- metodou celostního léčení dle pana Čehovského. Jedna z metod přípravy autopatického preparátu- je příprava z vlastní stolice. Není náhoda, že touto metodou se dobře zvládají deprese a jiné psychické poruchy.

 

ALE VRAŤME SE K ZELÍ:

Kysané zelí a vůbec kysaná zelenina je výborná elegantní metoda, jak můžete sami, aktivně změnit složení svého střeva. Je to metoda dostupná a velmi levná. Nemusíte kupovat drahé doplňky v lékárně, suroviny pro výrobu rostou kolem nás. Navíc kupované doplňky v lékárně se ani zdaleka nevyrovnají složení kysané zeleniny. (Prospěšnými bakteriemi v těle nejsou jen lactobacily, které se běžně v lékárnách prodávají).

Bude vás to stát jen cenu nádoby na kvašení, cenu struhadla (které budete využívat opakovaně), zelí, které je téměř nejlevnější a nejdostupnější zeleninou a váš čas, který věnujete práci na přípravě.

Zelí je skvělé prebiotikum a probiotikum.  Prebiotikum  je látka, která je potřeba pro růst a výživu probiotických bakterií, většinou se jedná o vlákninu. Probiotika jsou živé mikroorganismy prospěšné pro organismus  podávanáné ústy- většinou jde o bakterie mléčného kvašení – lactobacily a bifidobakterie, ale patří tam i jiné bakterie- některé druhy Escherichia coli, enterokoky…..

V jedné porci kvašeného zelí o hmotnosti cca 150 g bylo nalezeno  až 10 bilionů   živých bakterií.  1 hrnek kysaného zelí se vyrovná přibližně 4 balením  probiotik o 100 kapslích.  A to nemluvím o tom, že se v kasplích vyskytuje většinou jen lactobacilus, tedy jen jeden druh prospěšných symbiotických bakterií.

-Obsahuje spousty mikroorganismů a enzymů, které napomáhají trávení  a vstřebávání živin.

-Jedná se o spousty vlákniny, která je výbornou živnou půdou pro růst prospěšných látek ve střevě. Zelí díky vláknině podporuje peristaltiku- přirozenou pohyblivost střev, je prevencí proti zácpě a z ní vyplývajících onemocnění, vláknina je prevencí kolorektálního karcinomu.

-Kvašením v zelí vznikají tzv. izotiokyanáty- látky, které mají protirakovinné účinky a jsou prevencí i dalších nádorových onemocnění (jater, prsu, plic…)

-Kysané zelí aktivuje imunitu, je výbornou prevencí proti chřipkám a virózám.

-Působí i afrodisiakálně.

-Jedná se o zásobárnu obrovského množství vitaminu C, který je pro nedostatek čerstvé zeleniny a ovoce v zimě  vzácný.   Námořníci mívali na svých lodích sudy s kysaným zelím- jako prevenci proti kurdějím (nemoci z nedostatku vit. C, která se mimo jiné projevovala krvácením dásní a vypadáváním zubů).

-Obsahuje ale také zinek, vitaminy skupiny B, hořčík a železo.  (v kysaném červeném zelí je železa, vitaminu C a provitaminu A více)

 

Tím, že je v zelí ještě přidaná lichořeřišnice a křen- umocňujeme se efekt kysaného zelí.

Lichořeřišnice i křen mají sice antibiotické účinky, ale selektivně působí proti patogenním mikroorganismům, fyziologickou mikroflóru spíše podporují. Křen je dokonce doporučován užívat po antibiotické léčbě k vyrovnání střevní mikroflory. Lichořeřišnice působí dobře i proti nežádoucím kvasinkám typu Candida albicans, které se ve střevě mohou také vyskytovat po terapij antibiotiky nebo i spontánně.

 

ÚSKALÍ KONZUMACE KYSANÉ ZELENINY:

-U člověka, který není na kysanou zeleninu zvyklý, se mohou zprvu  vyskytnout potíže typu nadýmání, pobolívání břicha, četnější stolice. Většinou  se jedná o přechodný stav, jakmile si střevo na nový typ potraviny zvykne, většinou potíže po nějaké době odezní. Vhodné je také konzumovat kysané produkty v době, kdy víme, že budeme doma a budeme si moci ulevit.

-Dalším nepříjemným stavem může být dráždění zubní skloviny, citlivost zubů při konzumaci kyselých produktů.

Zde doporučuji tzv.- MLGÁNÍ OLEJE-

Používá se olej slunečnicový či olivový, lze použít i kokosový olej, který je zprvu tuhý, v ústech se ale rozpustí. Kokosový olej je výborný na zubní sklovinu.  Asi 1 polévkovou lžíci nabereme do úst. Neměli bychom před tím jíst ani si čistit zuby. Nejlépe tedy ráno po probuzení, když děláme běžné ranní úkony a pak navečer před spaním. Olej v ústech převalujeme a cedíme mezi zuby cca 15-20 minut, má tendenci mírně houstnout. Posléze jej vyplivneme (nikdy nepolykáme) a vypláchneme ústa čistou vodou. Pokud používáme slunečnicový olej, tekutina, kterou vyplivneme má barvu mléka. Z olivového oleje je vyplivnutá tekutina žlutá.

ÚČINKY-

  • Neznámým způsobem tělo detoxikuje (škodliviny se zřejmě navážou na olej, určitým způsobem zde zřejmě asi hraje svou roli i lymfatický sytém).

  • Zlepšuje některé choroby- např. revmatické.

  • Celkově zlepšuje metabolismus.

  • Zpevňuje dásně, působí hojivě při paradentoze, aftách.

  • Zlepšuje kvalitu zubní skloviny, snižuje citlivost zubů a odhalených krčků.

 

 

 

  • Podívejte se i  na knihu- Davida Freje a Jiřího Kuchaře: Zdravé střevo.

    UPOZORNĚNÍ!!!

    Při závažných zdravotních potížích vždy raději konzultujte lékaře ve vašem nejbližším okolí. V některých stavech je lékařská pomoc nezbytná a nelze se omezovat jen na postupy alternativní medicíny. Vhodné je též ubezpečit se, že se jedná jen o banalitu a nikoliv o život ohrožující stav.  Léčivé rostliny jsou tu pro nás, mohou vám výborně pomoci v počátcích některých onemocnění, jako podpůrná terapie či preventivně. V žádném případě ale v závažných stavech nemohou nahradit lékařskou péči. Cílem tohoto webu je – informovat vás o mocné síle přírody, podpořit vás v možnostech samoléčby. Nenesu žádnou zodpovědnost za vaše případné neúspěchy či úspěchy.

    Tento materiál je informačním produktem. Jakékoliv šíření nebo poskytování třetím osobám bez souhlasu autorky je zakázáno a je porušením autorského zákona, které může být stíháno.

    Pokud byste rádi obsah e-booku sdíleli s dalšími lidmi, pošlete jim odkaz na moje webové stránky. Děkuji za pochopení a respektování tohoto sdělení.

 

 

 

 

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *