Až budete louskat vlašské ořechy na vánoční cukroví, rozhodně skořápky nevyhazujte. Budou se vám hodit. Můžete také bokem schovávat ořechové přepážky, které najdete mezi jádry vlašského ořechu. Dá se z nich vyrobit vynikající tinktura, ale o té si něco řekneme v jiném článku.
Skořápky plodů ořešáku královského (Juglans regia) mají překvapivý efekt při kašli. Můžete si z nich připravit léčivý a zajímavě chutnající odvar, který pomáhá při suchém dráždivém kašli, ale i při produktivním kašli, kdy zlepšuje odkašlávání.
ODVAR Z OŘECHOVÝCH SKOŘÁPEK
- Skořápky přibližně z 10 vlašských ořechů omyjeme.
- Vložíme do 0,5 litru vody a 10-15 minut povaříme.
- Necháme ještě 10 -15 minut louhovat.
- Odvar osladíme medem a pijeme šálek 2x – 3x denně.
- Silnější macerát pak dostaneme, pokud necháme skořápky macerovat ve vodě přes noc a povaříme je ráno.
Čaj má hnědočervenou barvu a zajímavou dřevitě aromatickou chuť.
Více podobných receptů naleznete v mých publikacích Domácí lékař aneb jak sám bez cizí pomoci, zvládnout běžné nemoci
a Domácí lékař II aneb jak pečovat o své tělo, aby nám nic nechybělo.
Vlašské ořechy jsou nesmírně zdravou superpotravinou. Obecně působí proti riziku aterosklerózy a kardiovaskulárních chorob, mohou pomoci snižovat krevní tlak a udržovat nízkou hladinu cholesterolu. Přínosem je také díky omega 3 mastným kyselinám i jejich vliv na psychiku a mozek. Vidíme, že jádra vlašských ořechů vlastně jako mozek vypadají.
Obsahují 70% tuků s prospěšnými mastnými kyselinami, vitamíny E, B1 (thiamin) a B6 (pyridoxin), kyselinu listovou a také minerály – hořčík, zinek, vápník, draslík, trochu železa, mědi a fosforu.
Z mastných kyselin dominuje především omega 6 mastná kyselina linolová (52-60%), na druhém místě je omega 9 mastná kyselina olejová (16-29%) a v neposlední řadě i omega 3 masná kyselina alfalinolenová – ALA (8,8-15,2%).
Vlašské ořechy obsahují omega 6 mastné kyseliny a omega 3 mastné kyseliny v příznivém poměru 4:1. Pokud bychom měli v naší stravě tento ideální nebo i nižší poměr omega 6: omega3 (např. u Eskymáků živících se hlavně rybím tukem je to 2:1), vedlo by to k velice účinné prevenci kardiovaskulárních chorob, údajně by se až o 60-70% snížil výskyt alergií, autoimunitních poruch, některých psychiatrických poruch a nádorů. Chtělo by to více konzumovat ořechy, semínka a hlavně ryby. Reálná situace s poměrem omega 6 ku omega 3 mastných kyselin v naší stravě je v našich končinách kolem 20:1 až 30:1 ve proispěch omega 6 mastných kyselin, což vůbec není dobré.
- Kyselina linolová (omega 6) pomáhá snižovat LDL cholesterol, podporuje vyplavování mastných kyselin z tukových buněk (vhodná jako doplněk při léčbě obezity) a působí na celkovou regeneraci a růst svalové hmoty. Nicméně v nadbytku a bez omega 3 mastných kyselin může kyselina linolová podporovat zánět.
- Kyselina olejová (omega 9) pomáhá v prevenci rakoviny, snižuje CRP v krvi (marker zánětu), má kardioprotektivní účinky, snižuje LDL cholesterol, mírně zvyšuje HDL, má pozitivní účinek některé funkce imunitního systému. Nemá vliv na poměr omega6/omega 3 MK. Může se konzumovat v jakémkoliv množství bez toho aniž by podporovala zánět.
- Omega 3 mastná kyselina alfa- linolenová (ALA) snižuje riziko výskytu kardiovaskulárních chorob, snižuje syntézu LDL cholesterolu, TAG (triglyceridů) a homocysteinu, snižuje výskyt vaskulárního zánětu (zánětu cév). Pomáhá také upravit metabolický syndrom (obezita, inzulinová rezistence). Je vhodná při terapii osteoporozy (potlačuje funkci osteoklastů, které odbourávají kosti a stimuluje osteoblasty nutné pro novotvorby kostí). Má také vliv na mozkové funkce, zejména je vhodná na deprese, úzkosti, ADHD, demence apod. Prospěšný efekt má i na makulární degeneraci sítnice, která vede ke slepotě.
Chcete vědět po čem sáhnout, když vás začne trápit kašel, chřipka, rýma, bolesti v krku či horečka? Zkuste si do své knihovničky pořídit mého Domácího lékaře. Najdete tam podrobné recepty, jak si ihned poradit za použití nejběžnějších prostředků – tedy nejen rostlin, které najdete běžně kolem sebe, ale i pomocí vody, ovoce či zeleniny a jiných potravin, které najdete ve spíži. Pomocí mé knihy budete v této oblasti naprosto soběstační. Kniha je učiněným pokladem i pro maminky s dětmi.
Pokud se vám jedná o to, abyste tyto choroby vůbec nedostali, pak je pro vás určen i Domácí lékař II, kde se dozvíte, jak si posílit imunitu a vůbec celé tělo, co je to mikrobiota a jak o ni pečovat a další aspekty pevného zdraví.
Tištěná kniha Čarovná lékárna kolem nás je bohužel zatím vyprodaná, ale v pdf verzi jakožto elektronickou knihu, si ji stále pořídit můžete.
Jsem autorkou dvoudílné knižní série:
Domácí lékař aneb jak sám bez cizí pomoci, zvládnout běžné nemoci.
Domácí lékař II aneb jak pečovat o své tělo, aby nám nic nechybělo.
Při běžných infektech si můžete poradit sami.
Jsem také autorkou knihy:
(bohužel v současné době jen v elektronické formě, tištěná forma je vyprodaná)
Čarovná lékárna kolem našeho domu.
Báli jste se vždy začít užívat léčivé rostliny? Nevěděli jste, jak na to ?
Může se pít odvar ze skořápek když má nemocný ztučnělá játra?
Může.