Na své zahradě jsem letos pěstovala i tuto velmi zajímavou bylinu- Agastache foeniculum- agastache fenyklovou nebo také někdy nazývanou agastache anýzovou. Je výborná i pro mé včelky. Přitahuje i čmeláky a motýly.
Anglicky se jí říká- Anise Hyssop- anýzový yzop. Setkala jsem se i z názvem- jelení či prérijní tráva.
Vykvetla těmito krásnými fialovými květy.
Na svém stanovišti přečká zimu do cca -10 st. C, ale množí se snadno i samovýsevem.
Agastache je běžně užívaná bylina v tradiční čínské medicíně, kam patří mezi 50 základních rostlin. Jedná se o tzv. “horkou ” bylinu. Byla také velmi často využívána severoamerickými Indiány- jako potravina i jako skvělé léčivo.
Když promnu listy či květy mezi prsty- zajímavě voní- měla by vonět po fenyklu, ale je spíš cítit směs máty a lékořice.
Pro svou vůni ji můžeme dávat do vonných polštářků a potpourri.
Mladé lístky mohou být přidávány do salátů., ale i do rýží, sladkých pokrmů, omáček, ryb. Je to vhodná bylina i do sirupů. Přidává se do pečiva, dezertů, muffinů, sušenek…. Můžete ji přidat i k dušenému či pečenému masu.
Když přidáme agastache do mléka, necháme macerovat, máme výborný základ pro zmrzlinu.
Můžeme si vyrobit také MED S AGASTACHE– suchou rostlinu (nikdy ne čerstvou-med by pak kvasil)- zalijeme tekutým medem a necháme měsíc macerovat, poté přecedíme.
Do těsta, pokud pečeme muffiny či sušenky, můžeme přidat 2 PL čerstvé, nasekané nati.
Agastache můžeme použít na výrobu LEDOVÉHO ČAJE.
Pevné stonky můžeme použít do špízů.
Přidává se i do některých likérů, které podporují trávení.
Někde ji používají i jako náhražku cukru.
Agastache můžete přidat i do studené limonády.
PĚSTOVÁNÍ
Vypěstovat lze snadno- rostliny mám opět vypěstovány ze semen, vysela jsem v květnu po zmrzlých mužích do kelímků, lze je předpěstovat i ve skleníku. Sazeničky jsem pak přesadila na záhon. Opět je to nenáročná rostlina, která nevyžaduje téměř žádnou péči.
POUŽITÍ
Byliny popisuji podle mého unikátního systému rozdělení účinků na jednotlivá orgánová seskupení. Více si o tomto systému můžete přečíst – zde- „Jak se vyznat v účincích rostlin.“
1)NEUROLOGIE
*Obsahuje esenciální olej methyleugenol, který má výborné zklidňující – sedativní účinky.
Můžeme popíjet NÁLEV – 1PL sušené drogy, zalít 250 ml horké vody a 10 minut louhovat. Podávat 2-3x denně.
*Působí i na bolesti hlavy.
*Indiáni používali suché listy k vykuřování- léčilo to deprese.
*Agastache pomáhá i proti nočním můrám.
4)DÝCHACÍ SYSTÉM
*Agastache je vhodná u viróz s horečkou, působí potopudně- zvyšuje pocení a tím snižuje horečku.
*Chladný nálev z listů- odstraňuje bolest na hrudi při silném, vyčerpávajícím kašli. Používali jej takto Indiáni Čejenové.
*Je užívána při letních nachlazeních.
*Má protibakteriální a protizánětlivé účinky.
*Na záněty průdušek – bronchitidy, respirační infekty- infekty dýchacích cest je tato rostlina vynikající. Můžeme s úspěchem kombinovat s lékořicí.
5)KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM
*Posiluje slabé srdce.
6) TRÁVICÍ SYSTÉM
*Vhodná u poruch trávení a zažívání.
*Zvyšuje chuť k jídlu u nechutenství.
*Vhodná k použití u nevolnosti a zvracení.
*Je výborná proti nadýmání.
*Léčí průjem
11) POHYBOVÝ SYSTÉM
*Rostlina má analgetické účinky- léčí bolesti.
*Při namožených, přetažených svalech je výborná KOUPEL Z AGASTACHE
12)KOŽNÍ PORUCHY
*Má antivirové vlastnosti, je prokázán tlumivý vliv na viry oparu- Herpes zoster a herpes simplex
*Pomocí obkladů léčíme popáleniny– buď obklady z nálevu, nebo kašovité obklady z listů.
*Koupel z listů je vynikající proti plísním nohy a proti kvasinkám.
13)POSILUJÍCÍ EFEKT
*Celkově posiluje a povzbuzuje organismus.
16)RAKOVINA
*Bylo zjištěno i jisté protirakovinné působení. Možno tedy podávat jako vhodný doplněk konvenční protirakovinné terapie.
LÉKOVÉ FORMY Z AGASTACHE
NÁLEV
1 PL sušené byliny zalijeme 250 ml horké vody, louhujeme 10 minut. Popíjíme 2-3 x denně nalačno.
KOUPEL
1 hrst agastache vložíme do 3 l vody, přivedeme k varu, krátce povaříme, louhovat 30 minut, poté vlijeme do koupele. V koupeli setrváme maximálně 15 minut. Pak se neutíráme, zabalíme se jen do županu a setrváme 30 minut v teple pod peřinou.
OBKLADY Z ODVARU
Odvar připravíme z 2 PL agastache na 500 ml vody, krátce povaříme. Necháme louhovat cca 30 minut. Do tekutiny namáčíme obklady a přikládáme na postižená místa minimálně na 30 minut, lépe déle.
KAŠOVITÉ OBKLADY
Čerstvé listy poválíme válečkem abychom narušili žilnatinu rostliny a aby bylina pustila šťávu. Takto přiložíme na postižené místo, přikryjeme gázou a ovážeme obvazem. Ponecháme 30 minut až hodinu.
JEŠTĚ NĚKOLIK KULINÁŘSKÝCH RECEPTŮ
Recepty jsem si vypůjčila z blogu http://backyardpatch.blogspot.cz/2013/08/anise-hyssop-herb-of-week.html?m=1
MARMELÁDA Z JAHOD A ANÝZOVÉHO YZOPU
2 kg jahod,
2 menší hrnky cukru
12-14 velkých listů agastache- rozdrcených v hmoždíři
1/4 hrnku čerstvé vymačkané citronové šťávy
Do hrnce dáme listy z agastache a cukr , rozmícháme. Jahody rozmixujeme a přidáme ke směsi. Pomalu vaříme, můžeme trochu podlít vodou. Stále míchat. Přivedeme k varu, chvíli povaříme, poté vidličkou vybereme listy agastache, zbytek ještě povaříme 20-25 minut na mírném ohni. Nakonec přidáme citronovou šťávu. Po cca 7 minutách zkusíme kápnout troch džemu na vychlazený talířek, zda má dobrou konzistenci. Plníme do sterilních skleniček na džem.
SIRUP Z ANÝZOVÉHO YZOPU
20 listů agastache (cca 1 plná hrst
1 hrnek cukru
1 hrnek vody
Směs přivedeme k varu, necháme louhovat 30 minut (ale určitě se nic nestane, když ponecháte déle), pak přecedíme a plníme do lahve.
BONBONY NA KAŠEL Z AGASTACHE
Sirup vyrobený podle minulého návodu (musí být ale hodně hustý, povařený delší dobu)- v horkém stavu – po lžičkách kapeme do ledové vody- vytvoří se nám kulička- bonbon.
Nebo hustý sirup nalijeme na plech vymazaný máslem, necháme ztuhnout a pak jej rozbijeme na kousky.
JAHODOVO-ANÝZOVÝ KOKTEJL
14 g sirupu z agastache
84 g vermutu
28 g vodky
2 jahody
Led
Do shakeru se vloží všechny ingredience a trochu ledu. Jahody do směsi rozmačkáme.
Vytvoříme koktejl.
Jsem autorkou také e-booků : „Jak se stát bylinářem, když o tom zatím nic nevím. „
„Jak se vyznat v účincích rostlin.“
“Čarovná lékárna kolem našeho domu”
https://www.sandmountainherbs.com/articles/Agastache-foeniculum-medicinal-uses.html
http://www.alchemy-works.com/agastache_foeniculum.html
http://www.tipdisease.com/2014/11/benefits-of-anise-hyssop-agastache.html
UPOZORNĚNÍ!!!
Při závažných zdravotních potížích vždy raději kontaktujte lékaře ve vašem nejbližším okolí. V některých stavech je lékařská pomoc nezbytná a nelze se omezovat jen na postupy alternativní medicíny. Vhodné je též ubezpečit se, že se jedná jen o banalitu a nikoliv o život ohrožující stav. Léčivé rostliny jsou tu pro nás, mohou vám výborně pomoci v počátcích některých onemocnění, jako podpůrná terapie či preventivně. V žádném případě ale v závažných stavech nemohou nahradit lékařskou péči. Cílem tohoto webu je – informovat vás o mocné síle přírody, podpořit vás v možnostech samoléčby. Nenesu žádnou zodpovědnost za vaše případné neúspěchy či úspěchy.
Tento materiál je informačním produktem. Jakékoliv šíření nebo poskytování třetím osobám bez souhlasu autorky je zakázáno a je porušením autorského zákona, které může být stíháno.
Pokud byste rádi obsah e-booku sdíleli s dalšími lidmi, pošlete jim odkaz na moje webové stránky. Děkuji za pochopení a respektování tohoto sdělení.