Moje zkušenosti s březovníkem

V jednom z článků o našem putování Stezkou Českem jsem se zmínila, že jsem k léčbě svých zažívacích potíží použila březovník obecný (Piptoporus betulinus).

Podrobné informace o této zajímavé dřevokazné houbě jsem už dříve shrnula v článku z roku 2017 – Březovník, vynikající dřevokazná houba.

Březovník patří k mým nejoblíbenějším a zároveň nejčastěji používaným houbám. V naší přírodě se s ním můžeme setkat poměrně často – roste výhradně na břízách, zejména na rozpadajících se starých kmenech ležících na zemi, někdy však i na živých stromech.

Pro mě má březovník velmi univerzální využití, a proto na něj nedám dopustit. Nosím ho s sebou téměř všude – i na zahraniční cesty či dálkové pochody. Často si při tom vzpomenu na slavného pravěkého muže z ledu, Ötziho, který měl kousky této houby také u sebe.

Sušený březovník obvykle žvýkám a poté polykám. Chuť je sice hořká, ale právě to prospívá trávení. Tento způsob se mi osvědčil jako velmi účinný. Vím, že účinné látky z hub se lépe uvolňují, když se naruší jejich chitinová kostra – zdá se, že dlouhé žvýkání a působení slin tento proces přirozeně podporuje.


A na co všechno březovník používám?

Posílení imunity

Březovník mi výrazně pomohl při těžké chřipce i v následné rekonvalescenci. Cítila jsem, že se tělo rychleji zotavuje a celkově lépe zvládá zátěž.

Bolest v krku

Při bolestech v krku se mi osvědčilo žvýkání kousků březovníku a pomalé polykání rozžvýkaného materiálu. Hojení zaníceného hrdla bylo díky tomu znatelně rychlejší.

Dysmikrobie střevní i ústní dutiny

V kombinaci s probiotiky mi březovník pomohl upravit narušenou střevní i ústní mikroflóru. Trávicí obtíže ustoupily a celkový pocit ve střevech se stabilizoval.

Průjem

Při průjmu po dietní chybě jsem březovník použila jako doplněk spolu s jednou polévkovou lžící psyllia. Potíže rychle ustoupily a trávení se zklidnilo.

Nevolnost od žaludku

Při pocitu nevolnosti sahám po kousku sušeného březovníku. Obvykle stačí chvíli žvýkat a nevolnost brzy odezní.

Afty a záněty dásní

Na tyto potíže běžně používám čerstvé rostliny – jitrocel nebo řebříček. Jednou jsem je ale po ruce neměla, a tak jsem sáhla po březovníku. Po jeho žvýkání zánět v dutině ústní ustoupil téměř přes noc.

Pásmová nemoc

Po dlouhém letu do Kazachstánu měl můj syn potíže s pásmovou nemocí – nevolnost, sklon ke zvracení a mírný průjem. Celkově mu bylo velmi špatně. Pomohlo žvýkání březovníku a doplnění tekutin iontovým nápojem – úleva přišla poměrně rychle.

Artróza drobných kloubů

Jedna z mých čtenářek mi napsala, že začínala trpět artrózou drobných kloubů rukou, které měla místy zarudlé a bolestivé. Začala pravidelně užívat prášek z březovníku a bolesti i zánět postupně zmizely.

Na rány

Březovník má antiseptické, protikrvácivé a analgetické účinky. Na drobná poranění lze přiložit plátek sušené houby – stejně jako to dělávali holiči v minulosti. Dříve se z ní také připravoval prášek, který se do rány nasypal pro rychlejší zastavení krvácení a podporu hojení.


Fytochemikálie a účinné látky březovníku

Účinky březovníku nejsou žádnou náhodou – skrývá v sobě množství cenných fytochemických látek, které působí komplexně na celý organismus.

Betulin a kyselina betulinová (triterpeny)

Pocházejí částečně i z březové kůry, na které houba roste. Tyto látky jsou silnými antioxidanty s výraznými protizánětlivými a antivirovými účinky. Pomáhají chránit buňky a DNA před poškozením, podporují imunitní systém a vykazují také protinádorovou aktivitu.

Polysacharidy (zejména β-glukany)

Březovník obsahuje β-glukany a další polysacharidy s imunomodulačními a protizánětlivými účinky. Vykazují antioxidační a antimikrobiální aktivitu, a to zejména v experimentálních studiích. Podporují regeneraci buněk, pomáhají udržovat zdraví střevní mikroflóry a rovněž přispívají k ochraně DNA před oxidačním stresem. Podpora regenerace buněk a ochrana DNA je pravděpodobně sekundární díky působení proti oxidačnímu stresu.

Piptamin

Jedná se o přírodní antibiotikum účinné především proti grampozitivním bakteriím, , jako je Staphylococcus aureus.. Spolu s dalšími organickými kyselinami v březovníku přispívá k jeho antibakteriálním a dezinfekčním vlastnostem.

Fenolické sloučeniny

V březovníku byly identifikovány různé fenolické kyseliny a flavonoidy, které mají antioxidační, antibakteriální a antivirové účinky. Tyto látky přispívají k celkové antimikrobiální aktivitě houby.

Kyselina agaricinová a polyporenové kyseliny

Mají antiparazitární a antibakteriální účinky, včetně působení proti střevním helmintům (např. škrkavkám) – doloženo ve starších farmakologických studiích. Zde je však třeba poznamenat, že účinky na parazity u lidí nebyly klinicky potvrzeny; zatím jsou doloženy převážně in vitro nebo na zvířecích modelech.


Jak březovník připravuji pro své použití?

Čerstvý březovník nakrájím ostrým nožem nejprve na plátky a poté na menší kostičky. Suchou plodnici by už nakrájet nešlo, protože po usušení výrazně ztvrdne.

Kousky suším v sušičce při teplotě kolem 50 °C. Po usušení je skladuji v dokonale uzavřené sklenici, chráněné před vlhkostí a světlem.

Když je potřeba, vezmu si kousek březovníku do úst a pomalu ho žvýkám, dokud se nerozpadne na kašovitou hmotu. Tu pak spolknu.

Březovník má zpočátku chuť podobnou jedlým hřibům, ale po chvíli se objeví hořká příchuť – právě ta je pro trávení velmi prospěšná.

________________________________________________________________________________________

Chcete vědět po čem sáhnout, když vás začne trápit kašel, chřipka, rýma, bolesti v krku či horečka? Zkuste si do své knihovničky pořídit mého Domácího lékaře. Najdete tam podrobné recepty, jak si ihned poradit za použití nejběžnějších prostředků – tedy nejen rostlin, které najdete běžně kolem sebe, ale i pomocí vody, ovoce či zeleniny a jiných potravin, které najdete ve spíži. Pomocí mé knihy budete v této oblasti naprosto soběstační. Kniha je učiněným pokladem i pro maminky s dětmi.

Pokud se vám jedná o to, abyste tyto choroby vůbec nedostali, pak je pro vás určen i Domácí lékař II, kde se dozvíte, jak si posílit imunitu a vůbec celé tělo, co je to mikrobiota a jak o ni pečovat a další aspekty pevného zdraví.

Tištěná kniha Čarovná lékárna kolem nás je bohužel zatím vyprodaná, ale v pdf verzi jakožto elektronickou knihu, si ji stále pořídit můžete.

Jsem autorkou dvoudílné knižní série:

Domácí lékař aneb Jak sám bez cizí pomoci, zvládnout běžné nemoci.

Domácí lékař II aneb Jak pečovat o své tělo, aby nám nic nechybělo.

Chcete být v otázce zdraví soběstační, a to jen za pomoci běžně rostoucích rostlin, hub, potravin, popřípadě vody či  vašich rukou?

Při běžných infektech si můžete poradit sami.

Jak na to se dočtete v mých knihách. Nejde jen o nějaké teoretizování. V knihách naleznete přesné návody, recepty a postupy. 

Jsem také autorkou knihy:

(bohužel v současné době jen v elektronické formě, tištěná forma je vyprodaná)

Čarovná lékárna kolem našeho domu. 

Báli jste se vždy začít užívat léčivé rostliny? Nevěděli jste, jak na to ?

V mé knize naleznete podrobný popis 38 divokých rostlin rostoucích volně kolem nás s podrobnými návody, jak je  zpracovat a užívat. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *