Černý bez

Co si tak dát k nedělní snídani? Kosmatici!!!

V neděli jsem si přivstala. Jako vždy jsem se šla projít bosky po zahradě- vychutnat si probouzející se den, kdy ještě nepálí slunce, ptáci cvrlikají. Podívat se po kytkách a tak….

Pohledem jsem zavadila o keř bezu. Spousty květů se již suší na půdě. Zima bez zásob černého bezu by byla krušná. Čaj z černého bezu používáme po celé sychravé období. Nepijeme jej denně, ale hlavně v chřipkových obdobích, nebo po prochladnutí. Je to takový rituál, kdy vytvořím 4 velikánské hrnky s tímto lahodným čajem, většinou používám černý bez v kombinaci s lípou a někdy i cibulí, která umocní protivirový účinek. Do čaje přidávám med  a citron.   Návod najdete zde.

A ještě silná, protichřipková varianta s efektem na posílení imunity (směs bezu, lípy, šípků, echinacei a tužebníku) zde.  Tu používám, když jde opravdu do tuhého.

Limonádu ani sirup jsem letos z květů černého bezu nedělala, nevím letos, kam dřív skočit.  Stavíme na zahradě skleník, do toho nejpracnější období se včelami, práce na zahradě atd.  Navíc všechno vykvetlo naráz a velmi brzy opět odkvetlo. To co běžně kvete až v červnu, už květ nyní nemá.

Dnes budu vytáčet med, musím si dát vydatnou snídani.  Takže moje myšlenka padla na kosmatici a udělám trochu vydatnou variantu. Bude chutnat i dětem.

CO JE POTŘEBA:

Květy černého bezu

120 g hladké mouky

2 vejce

1/4 litru mléka

2 PL medu

 

POSTUP:

1)Vše vyšleháme metličkou v hustější těstíčko.

2)Na pánvi rozehřejeme slunečnicový olej s trochou másla.

Do těsta pak namáčíme květy, které opečeme dozlatova z jedné strany.

3)Pak nůžkami odstřihneme stopky a obracečkou placičku obrátíme. Opečeme dozlatova z druhé strany.

4)Po vyjmutí odstajeme přebytečný tuk  ubrouskem.

Servírovala jsem s trochou zakysané smetany a přelité medem.

Přidala jsem také  nakrájený banán a jahody.

Sice kalorická bomba, ale vynikající. Když vás čeká fyzická zátěž, nevadí.  Děti se olizovaly až za ušima.

 

 

DALŠÍ KOSMATICOVÉ RECEPTY:

Slaná varianta od Kuchařky ze Svatojánu:

http://kucharkazesvatojanu.blogspot.cz/2017/06/kosmatice.html

Zdravější varianta s cizrnovou moukou od Pana a paní Greenových:

http://mygreenovi.cz/bezove-radeni-aneb-cerny-bez-9x-jinak/

Jiná, načechraná, křupavá varianta od Kuchařky pro dceru. V článku najdete spousty zajímavých informací o kosmatici.

https://www.kucharkaprodceru.cz/kosmatice/

Ještě další inspirace od Gurmánky:

http://dolcevita.blog.cz/0705/kosmatice-recept-ze-starych-casu

Pilně pracuji na novém eBooku o léčivých účincích bezu černého. Nicméně mám zdržení, protože se jedná o nesmírně široké téma. Do konce květu bezu to nestihnu, ale eBook jistě využijete na podzim, kdy budou k dispozici bezinky.

 

Jsem autorkou také e-booků : „Jak se stát bylinářem, když o tom zatím nic nevím. „

„Jak se vyznat v účincích rostlin.“

„Čarovná lékárna kolem našeho domu“

 

 


UPOZORNĚNÍ!!!

Při závažných zdravotních potížích vždy raději kontaktujte lékaře ve vašem nejbližším okolí. V některých stavech je lékařská pomoc nezbytná a nelze se omezovat jen na postupy alternativní medicíny. Vhodné je též ubezpečit se, že se jedná jen o banalitu a nikoliv o život ohrožující stav.  Léčivé rostliny jsou tu pro nás, mohou vám výborně pomoci v počátcích některých onemocnění, jako podpůrná terapie či preventivně. V žádném případě ale v závažných stavech nemohou nahradit lékařskou péči. Cílem tohoto webu je – informovat vás o mocné síle přírody, podpořit vás v možnostech samoléčby. Nenesu žádnou zodpovědnost za vaše případné neúspěchy či úspěchy.

Tento materiál je informačním produktem. Jakékoliv šíření nebo poskytování třetím osobám bez souhlasu autorky je zakázáno a je porušením autorského zákona, které může být stíháno.

Pokud byste rádi obsah e-booku sdíleli s dalšími lidmi, pošlete jim odkaz na moje webové stránky. Děkuji za pochopení a respektování tohoto sdělení.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *