Smrkový sirup s pampeliškami

Každoročně v tuto dobu vytvářím lahodný sirup ze smrkových výhonků.

Postupně jsem zkoušela různé recepty- za tepla i za studena, ale nejvíce se mi osvědčil tento níže popsaný.

Nemám moc ráda přípravu sirupů za tepla, většinou dojde tepelnou úpravou ke ztrátě různých termolabilních účinných látek. Konkrétně smrk je napěchovaný vitaminem C a tepelná úprava jej samozřejmě poškodí.

Sirup za tepla mi moc nechutnal, charakteristická chuť smrku je z něj cítit jen vzdáleně.

Naproti tomu za studena vyhotoverný sirup voní již po otevření sklenice a ta chuť je famozní.

 

Tento rok jsem se rozhodle pro sirup kombinovaný s květy pampelišky.

CO BUDEME POTŘEBOVAT:

Smrkové výhonky- množství, které se vejde do 4litrové zavařovací sklenice.

Květy pampelišky- menší miska

2 kg cukru

4 litrovou zavařovací sklenici.

 

POZOR!!!!

Při sběru smrkových výhonků je potřeba dodržovat určitá pravidla.

Nejlepším řešením by bylo, zeptat se majitele lesa, zda si výhonky natrhat můžeme.  Netrháme vysloveně na soukromých pozemcích.

Z každého stromu otrháme jen malou část výhonků. Pomocí zelených mladých výhonků totiž strom mohutní a roste do šířky. Pokud bychom výhonky otrhali všechny, nebo jen asymetricky, strom by pak v tomto období nerostl, nebo by rostl asymetricky.

Pampeliškové květy necháme odležet, aby z nich vylezli případní broučci.

Smrkové výhonky omyjeme vodou, vytřepeme a necháme chvíli proschnout.

POSTUP:

 

1)Do dobře vymyté zavařovací sklenice naskládáme 2 cm smrkových výhonků, které dobře upěchujeme. Na tuto vrstvu ještě nasypeme hrst pampeliškových květů.

2)Na to pak nasypeme cca 1,5-2 cm vrstvu cukru. Vrstvení opakujeme a v každé fázi dokonale upěchujeme.

3)Poslední vrstvou musí být cukr. Nad vrstvu cukru nesmí nic trčet, sirup by se mohl kazit. Byliny lze také prokládat plátky z dobře omytého biocitronu (nemusí ale nutně být, já například nedávám).

Sklenici uzavřeme víčkem a postavíme na slunné stanoviště na okně.

4)Výhonky začnou postupně pouštět šťávu. Trvá to přibližně 14 dnů až 3 týdny.

To pak vidíme na spodu čirý sirup, nad který vyplave vrstva  vymacerovaných výhonků. Výhonky již nemají tak sytě zelenkavou barvu. Jsou takové hnědožluté.

5)Pak sirup přecedíme přes plastové síto či pláténko. Umístíme do lahví a uchováváme v lednici.

ZPŮSOB PODÁVÁNÍ:

Dospělí 3x-4 x denně 1 PL,  děti 3x-4x denně 1 ČL.  Můžete podávat přímo (je velmi lahodný), nebo lze přidat do čaje.

POUŽITÍ:

Sirup posiluje, dodává tělu vitamin C (vhodné zejména v zimě).

Pomáhá při kašli, zlepšuje vykašlávání, má antibakteriální účinky.

Lze podávat i při trávicích potížích.

 

Sirup bereme jako léčivo a nepřeháníme to se zkonzumovaným množstvím. Jak pravil  farář Kneipp: “Všeho s mírou a dobrého pomálu.”

Větší množství by mohlo působit dráždivě na ledviny kvůli přítomným terpenovým silicím.

 

 

Ze smrkových výhonků si  můžeme vytvořit i:

SMRKOVÝ OLEJ

Výhonky zalijeme olivovým olejem, zakryjeme pláténkem a necháme macerovat na okně na slunci. Poté přecedíme.

Tento olej lze přidávat do salátů, ale můžete jej používat i léčebně jako masážní olej proti bolestem svalů a kloubů.

O dalších možnostech léčebného využití smrku si přečtěte zde- Lahodný čaj ze smrkového jehličí a další léčebné využití smrku.

Smrková mast a využití pryskyřice

Jsem autorkou také e-booků : „Jak se stát bylinářem, když o tom zatím nic nevím. „

„Jak se vyznat v účincích rostlin.“

„Čarovná lékárna kolem našeho domu“

 

 

 


UPOZORNĚNÍ!!!

Při závažných zdravotních potížích vždy raději kontaktujte lékaře ve vašem nejbližším okolí. V některých stavech je lékařská pomoc nezbytná a nelze se omezovat jen na postupy alternativní medicíny. Vhodné je též ubezpečit se, že se jedná jen o banalitu a nikoliv o život ohrožující stav.  Léčivé rostliny jsou tu pro nás, mohou vám výborně pomoci v počátcích některých onemocnění, jako podpůrná terapie či preventivně. V žádném případě ale v závažných stavech nemohou nahradit lékařskou péči. Cílem tohoto webu je – informovat vás o mocné síle přírody, podpořit vás v možnostech samoléčby. Nenesu žádnou zodpovědnost za vaše případné neúspěchy či úspěchy.

Tento materiál je informačním produktem. Jakékoliv šíření nebo poskytování třetím osobám bez souhlasu autorky je zakázáno a je porušením autorského zákona, které může být stíháno.

Pokud byste rádi obsah e-booku sdíleli s dalšími lidmi, pošlete jim odkaz na moje webové stránky. Děkuji za pochopení a respektování tohoto sdělení.

2 názory na “Smrkový sirup s pampeliškami”

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *