Chvála cibule

Cibule je pěstována a používána po celém světě. Pochází zřejmě z Asie, kde rostla jako planá rostlina. Používá se po tisíciletí, první zmínky o cibuli jsou například v hliněných tabulkách Sumerů,   jsou o ní záznamy i v Bibli, ale i v staroegyptských papyrech a v knihách z Indie a Číny. První záznamy z Číny o cibuli jsou z roku 5000 př.n. l.       Starověcí Egypťané cibuli uctívali vzhledem k jejímu tvaru  a soustředným kruhovým symbolům věčného života.  Bývala také využívána při staroegyptských pohřbech.

Už starověký lékař Dioskurides dokumentoval léčebné použití cibule.   Evropští osadníci pak přivezli cibuli na americký kontinent.

Jednalo se kdysi kromě soli o první masově rozšířené lidové koření. Římští zemědělci ji nazývali “unio”- v překladu to znamená cibule či velká perla.

 

Cibule má velmi zajímavé složení:

v článku o slupkách z cibule jsem se zmiňovala o  přítomnosti velmi cenné látky quercetinu, která má mnoho léčebných  účinků. Nejvíce quercetinu  je v suchých částech cibule- tedy ve slupkách.   Výhodou je , že se tato látka neničí teplem.  Zajímavý článek o účincích quercentinu  najdete zde.

Quercetin je flavonoid, látka, která posiluje kardiovaskulární systém, ale také zmírňuje depresi  a neurózy.   Jedná se o silný antioxidant.  Působí protizánětlivě, antibakteriálně, protivirově, tlumí alergické reakce (je to přírodní antihistaminikum), snižuje cholesterol, je prevencí krevních sraženin. Je termostabilní, varem  ani mrazem se nelikviduje.

Mimo jiné cibule stejně jako česnek obsahuje látku alliin. Když cibuli rozkrojíte či rozkoušete, změní se allin  na allicin, chemickou látku odpovědnou nejen za cibulový  zápach, ale i za léčivé účinky. Část allicinu se pak znovu velmi rychle štěpí na další sloučeniny síry, které mohou mít také léčivé vlastnosti. Tepelná úprava cibule  potlačuje tvorbu alicinu.          Allicin je sirnatá sloučenina, která je zodpovědná za štiplavé aroma cibule a česneku.  Allicin byl podrobně zkoumán a dle několika studií bylo prokázáno, že snižuje tuky v krvi, zabraňuje ateroskletoze, má antitrombotické účinky (snižuje krevní srážlivost), je to silné antioxidační činidlo, má protizánětlivé účinky.  A také má antimikrobiální vlastnosti, mimo jiné byla prokázána i účinnost proti MRSA (methicilin rezistentnímu stafylokoku), jehož infekce se vyskytují v nemocničním prostředí a jsou odolné proti mnohým antibiotikům.   Největší účinnost  a stabilita allicinu byla ve vodním roztoku.

Při loupání a krájení se uvolňuje dráždivá, slzotvorná látka propathial S-oxid. Této látka pak ve styku s vodou (třeba v oku) hydrolyzuje na propanol, kyselinu sírovou a sirovodík. Při smažení nám tato směs látek připadá jako příjemná vůně.   Existují různé návody, jak pálení očí předejít- vlhčení cibule vodou při krájení, či krájení pod vodou, ochranné brýle. Mě cibule nikdy v očích neštípe, protože nosím kontaktní čočky, ale běda, jak si je sundám.

Kromě toho obsahuje cibule spousty vitaminů a minerálů. Mimo jiné i selen. Cibule také obsahuje hodně zinku.

JÍST CIBULI RADĚJI SYROVOU ČI TEPELNĚ UPRAVENOU?

Syrová cibule obsahuje velké množství sirnatých sloučenin- např. alliinu, který se mění v allicin, jak jsem uváděla výše.  Vnější vrstvy cibule obsahují největší množství flavonoidů, hlavně quercetinu. Neměla by se tedy příliš loupat, abychom uchovali její léčebný potenciál.

Tepelně upravená cibule má také výhody, je dobrým zdrojem vlákniny a mědi. Tepelnou úpravou sice klesá obsah allicinu, ale quercetin je teplem nedotčen. Vařená či smažená cibule nedráždí žaludek, syrová cibule to může dělat.

V zimě si můžete vypěstovat zelenou cibulku tak, že vložíme celou cibuli do sklenice s vodou, po několika dnech začnou rašit zelené výhonky.

POKUD MÁME CIBULI ROZKROJENOU DÉLE NEŽ 24 HODIN, JIŽ JI NEKONZUMUJEME- JE MÍRNĚ TOXICKÁ.

POUŽITÍ:

Léčivky popisuji podle mého unikátního systému rozdělení účinků na jednotlivá orgánová seskupení. Více si o tomto systému můžete přečíst  v mém e-booku:  „Jak se vyznat v účincích rostlin.“

Nebo  v e-booku:  „Čarovná lékárna kolem našeho domu.“

1)PSYCHIATRIE A NEUROLOGIE

*Sirnaté sloučeniny zpomalují ztrátu paměti související s věkem. Takto ale působí hlavně cibule syrová, vařením se část těchto účinků na paměť ztrácí.

*Antioxidanty v cibuli navazují škodlivé toxiny v mozku a vyplavují je z těla.

 

2)UŠNÍ, NOSNÍ,KRČNÍ, DUTINA ÚSTNÍ

*Cibule je odpradávna používána k terapii nachlazení, bolestí v krku, viróz, chřipkovitých onemocnění.

Výborný efekt má díky antibioticky a protivirově působícímu allicinu.

*Extrakty z cibule působí proti Streptoccocus mutans a Streptococcus sorbinus- bakteriím zodpovědných za zubní kaz.

*Při bolesti v uchu se doporučuje dát kousek cibule do gázy a vložit do zvukovodu. Můžeme ještě trochu pokapat propolisovou tinkturou. U malých dětí stačí cibuli nakrájet, vložit do gázy a pak přiložit zevně k boltci a ovázat kolem hlavy.

Při bolestech uší se od 19. století také vkapávala do uší přímo šťáva z pečené cibule:

Cibuli upečeme v troubě při 220 st.C  15 minut, dokud nebude měkká. Pak ji vyndejte, rozkrájejte a šťávu vytlačte do misky. Lze ji rozmačkat a propasírovat přes plátno. Kapátkem se pak do infikovaného ucha kapá několik kapek této šťávy.

*Šťáva ze syrové cibule vkápnutá do nosu zastaví krvácení z nosu. Používá se i při rýmě.

OBKLAD PŘI BOLESTECH V KRKU

1 pokrájenou cibuli dusíme 10 minut v trošce vody, přidáme 1 ČL anýzu. Do výluhu namočíme plátno a přikládáme teplé obklady na krk na 1-2 hodiny.

CIBULOVÝ OBKLAD Z ČERSTVÉ CIBULE

Cibuli nastrouháme najemno, rozprostřeme na plátno, přiložíme na krk a ovážeme. Po několika hodinách lze cítit úlevu. Můžeme aplikovat 2x denně.

CIBULOVO-TVAROHOVÝ OBKLAD NA KRK

Cibuli nastrouháme a smícháme s kouskem tvarohu, rozprostřeme na plátno a přiložíme na krk.

INHALACE

Při rýmě inhalujeme výpary přímo z  rozřízlé cibule.

Lze také inhalovat směs cibulové tinktury či oleje (10 kapek) a eukalyptového oleje 2 kapky.

 

3)OČI

*Pravidelná konzumace cibule či extraktů z cibule údajně zabraňuje vzniku katarakty, snižuje riziko glaukomu.

*Kdysi se také používala cibulová šťáva z pečené cibule i jako kapky do očí při zánětech.  TO BYCH ALE RADĚJI NEZKOUŠELA.

4)DÝCHACÍ SYSTÉM

*Při viróze umístěte rozpůlenou cibuli na talířek do místnosti, kde se vyskytujete.  Absorbuje viry, které se díky kapénkové infekci po prostoru šíří a pokud ji budete mít na nočním stolku,  bude mít vliv i na vaše dýchací cesty díky inhalaci ve spánku. Druhý den ji ale vyměňte za čerstvou.

Někdy se doporučuje cibuli nechat vcelku, odříznout horní i spodní konec  a pak cibuli propíchat vidličkou a nechat na talíři vedle nemocného.

*Cibule je známá svými účinky proti kašli. Pomáhá u bolestivého, dráždivého kašle. Zkapalňuje hlen, zvlhčuje dýchací cesty, usnadňuje vykašlávání, působí protivirově a antibakteriálně. Posiluje imunitu, snižuje zánět v dýchacích cestách. Pomáhá i u nočního, vyčerpávajícího kašle. Snižuje intenzitu a frekvenci kašle.

 

POZOR!! Efekt cibulových přípravků nastává postupně, během 2-3 dnů. Musí se  totiž projevit i její antibiotické účinky. Nelze tedy očekávat, že po první aplikaci cibulového přípravku, budeme vyléčeni.

Výhodou je, že cibulové přípravky jsou vhodné i pro děti nad 3roky.

Cibule je výborná u akutních respiračních infektů, u viróz, chřipek, bronchitid, tracheitid,  má vliv i u astmatu.

 

ČAJ NA KAŠEL

Půl cibule pokrájejte i se slupkou do většího hrnku čaje,

Přidejte 1 ČL majoránky.

Přelijte 300 ml vroucí vody a nechejte macerovat 15 minut.

Poté  přeceďte. Popíjejte 3x denně.

CIBULOVÝ SIRUP

Cibuli nakrájíme na plátky a  vložíme do misky a každou vrstvu prosypeme cukrem.

Můžeme přidat 1 PL tymiánu či pokrájený čerstvý popenec. Pokud máte rýmovník, lze přidat i tento.

Necháme do druhého dne. Cibule pustí šťávu. Já směs necedím, jen odebírám vždy potřebné množství  sirupu lžící. Uchováváme  v chladnu.,

Podáváme 1 PL 3x i vícekrát  denně, dětem 1 ČL 3x denně.

Pokud místo cibule použijete med, efekt sirupu ještě umocníte.

Sirup můžete také přidávat i do jiných bylinných čajů proti kašli.

Cibule na plátky
Jednotlivé vrstvy prosypat cukrem
Lze přidat například tymián. Pokud jej nemáte na zahrádce, můžete použít i sušený.
Poslední vrstvou by měl být cukr.

 

Podívejte se na můj sirup z cibule, popence, jitrocele a tymiánu.

 

CIBULOVÁ ŠŤÁVA S MEDEM

Cibuli postrouháme, propasírujeme šťávu přes sítko, tu pak 1:1 smícháme s medem. Podáváme 3×1 PL, dětem ČL.

JINÁ SMĚS S MEDEM

2-3 oloupané cibule rozdrtíme v mixeru, ke směsi přidáme pár lžiček medu. Vaříme pomalu jednu hodinu na velmi mírném plameni.

Podáváme 1PL 2-3x denně.

CIBULÁČEK (MEDICÍNA NA KAŠEL)

1l vody dáme do hrnce, přidáme 500 g cibule nakrájené na plátky a 100 g cukru. Vaříme pod pokličkou 15 minut.

Pak přecedíme do jiné nádoby, kam přidáme 200 g medu (neměl by přijít do horkého, aby se nepoškodily léčivé enzymy medu).

Podáváme 3x denně 1 PL

ŠŤÁVA NA PRŮDUŠKY

1 velkou cibuli odšťavníme či najemno postrouháme a vymačkáme šťávu,  přidáme do ní šťávu z 1 citronu a přiměřeně medu.

Podáváme 3x denně po lžičkách.

CIBULOVÉ MLÉKO S MEDEM NA KAŠEL

Jemně nakrájenou cibuli zalijeme šálkem mléka, 5 minut na mírném plameni ohříváme, pak necháme 20 minut macerovat. Scedíme, přidáme 1 ČL medu.  Pomáhá i při rýmě.

CIBULOVO-ČESNEKOVÁ PREVENCE PŘED CHŘIPKOU

1 větší cibuli  pomeleme, či rozdrtíme v mixéru, přidáme rozdrcené 2 stroužky česneku a 1 PL medu.

Užíváme ráno nalačno 1 PL.

CIBULOVÝ OCET

1 velkou cibuli nakrájíme, přidáme 1 bobkový list, zalijeme 1 l jablečného octa. 4 dny necháme macerovat v lednici.  Pak scedíme. Podáváme 1 PL do skleničky vody preventivně v období viróz.

MŮJ ČAROVNÝ ČAJ PŘI NACHLAZENÍ (CIBULE, LÍPA, ČERNÝ BEZ)

Najdete zde.

KOMBINOVANÝ ČAJ

1 jablko nakrájené na kostičky i se slupkou.

Cibule nakrájená na plátky

1 stroužek česneku pokrájený

1PL majoránky

Vše zalijeme 500 ml vařící vody, necháme macerovat 30 minut. Poté přecedíme.

Nalijeme do termosky a popíjíme během dne.

CIBULOVÝ ČAJ SE ZÁZVOREM

1 cibuli pokrájíme na plátky

1ČL majoránky

6 hřebíčků

2 cm kousek zázvoru nakrájený na kousky.

Přelijeme 500 ml horké vody.

Necháme macerovat 30 minut, popíjíme po doušcích

CIBULE V PONOŽKÁCH

Při počínající viróze či nachlazení nakrájejte cibuli na plátky a přiložte na chodidla, přetáhněte přes ně ponožku.

Cibule prostřednictvím akupunkturních bodů, nervových zakončení a zřejmě i vlivem vstřebávání pokožkou posílí vaši imunitu a rozvoj virózy zvrátí.

Nepříjemná může být cibulová vůně v peřinách.

CIBULE S HUSÍM SÁDLEM

Cibuli postrouhejte najemno a smíchejte s husím sádlem. V případě kašle natřete tuto směs do oblasti hrudníku. Pak přes toto místo přeložte teplý ručník či šátek.

Při horečce se někdy doporučuje tento postup:

SMĚS NA VYSOKÉ HOREČKY

Nastrouhejte cibuli a jablko ve stejném poměru, přidejte stejné množství medu.

Podávejte 1 PL této směsi několikrát denně. Zabalte se do deky a čekejte na pocení.

 

CIBULOVÁ TINKTURA

Zavařovací sklenici z poloviny naplníme cibulí nakrájenou na plátky i se slupkou. Zalijeme 60% alkoholem po hrdlo.

Necháme macerovat minimálně 14 dnů za denního protřepávání.

 Dávkovat 4x denně 20 -25 kapek, při dobré snášenlivosti i 30-40 kapek, při prvních známkách virózy.

 

*Cibule pomocí quercetinu  brání buňkám uvolňovat histamin a tím může zmírnit alergii

Konzumace syrové cibule může snížit kongesci nosní sliznice a pomoci tak při rýmě alergické či virové.

 

 

5)KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM

*Cibule se odpradávna používá ke snižování krevního tlaku. Při pravidelném používání je opravdu účinná. (Nadměrná konzumace většího množství cibule může ale krevní tlak paradoxně zvýšit).

*Snižuje také hodnotu cholesterolu v krvi, zejména LDL cholesterolu. Je to potvrzeno klinickými studiemi

Studie na králících  ukázala, že pravidelná konzumace cibule může zabránit ateroskleroze (údajně zvýšením fibrinolytického procesu).

*Celkově podporuje srdeční činnost.

*Konzumace cibule snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí. Mohou za to flavonoidy a quercetin. Thiosufináty snižují agregaci destiček a pomáhají tak také bojovat proti kardiovaskulárním nemocem.

Cibule je také součástí francouzského paradoxu. Je důležitou součástí francouzské kuchyně a je považována  za příčinu nízké kardiovaskulární úmrtnosti i přes vysokokalorickou stravu. Samozřejmě spolu s vínem.

 

SMĚS PROTI ATEROSKLEROZE

Najemno nastrouhanou cibuli a med smísíme ve stejných poměrech. Podáváme 1 ČL 30 minut před jídlem 3-4x denně.

JINÁ SMĚS PROTI ATEROSKLEROZE

Cibuli postrouháme a vymačkáme z ní přes sítko 50 ml šťávy, přidáme stejné množství kozího povařeného mléka a 50 g přírodního medu. Promícháme. Užíváme 1 PL 3x denně 30 minut před jídlem.

 

6)ZAŽÍVACÍ TRAKT

*Cibule posiluje žaludek a střeva. Pomáhá udržet příznivou mikroflóru střev.  Cibule obsahuje inuliny- rostlinnou vlákninu, inulin působí jako prebiotikum- podporuje růst prospěšných bakterií.

*Zmírňuje zácpu.

*Další rozpustná vláknina z cibule oligofructosa (je podskupinou inulinu) léčí různé druhy průjmů. Stolici tedy cibule normalizuje.

Další látky z cibule snižují riziko a léčí žaludeční vředy.

*Cibule zlepšuje chuť k jídlu. Stimuluje tvorbu žluči a žaludečních šťáv.

POZOR- u některých lidí může ale cibule způsobovat plynatost a migrénu.

 

*Syrová cibule dráždí žaludek a neměli bychom ji podávat u lidí s gastritidou či vředy. Jiná je ale situace s tepelně ošetřenou cibulí. V ruské literatuře jsem našla recept na cibulový džem, který žaludeční a dvanácterníkové vředy skvěle hojí.  V článku je uvedeno, že mnoho lidí podle ohlasů si tímto džemem skutečně vředy vyléčili. Vřed se po této kúře hojí postupně, bolesti ustupují již po několika dnech užívání džemu.

CIBULOVÝ DŽEM NA ŽALUDEČNÍ VŘEDY

1 kg cibule podrtíme či postrouháme (můžeme i pomlet na masovém mlýnku), smícháme s 1 kg cukru a vložíme do smaltovaného hrnce. Dokonale promícháme a zahříváme. Po 10-15 minutách začne cibule pouštět šťávu.  Vaříme za stálého míchání 40 minut do světle zlaté až intenzivně zlaté barvy. Poté plníme do sklenic a uložíme do chladna.

Podáváme 1 dezertní lžičku 2x-3x denně jednu hodinu před jídlem po dobu 2 týdnů.

 

CIBULOVÝ DŽEM S MEDEM

1 kg cibule oloupeme, pomeleme. Vložíme do smaltovaného kastrolu, lehce podlijeme vodou a vaříme při nízké teplotě, dokud není cibule dokonale měkká a rozvařená. Poté přidáme 1 kg medu a promícháme. Med by neměl přijít přímo do horkého, aby si udržel své léčivé schopnosti.

Podáváme 1 ČL 20 minut před každým jídlem.

 

Proti žaludečním vředům působí i cibulová polévka, vařená či pečená cibule.

 

7)LEDVINY, MOČOVÝ A POHLAVNÍ  SYSTÉM

*Cibule pomáhá léčit i záněty močového měchýře, močových cest a ledvin.

*Cibule se  používá k terapii impotence a sexuální dysfunkce.

Působí jako afrodisiakum.

Cibulová šťáva s medem zvyšuje plodnost mužů.

 

 

 

8)GYNEKOLOGIE

*Při chybějící menzes doporučoval páter Ferda přikládat na podbřišek obklad ze spařené cibule. Opakovat 2-4 dny za sebou.

*Při oligomenoree (řídké menzes):

CIBULOVÝ ODVAR PŘI OLIGOMENOREE (ŘÍDKÉ MENZES)

1 kg cibule očistíme, nakrájíme,  zalijeme 600 ml vody a vaříme 15 minut při nízké teplotě.

Směs přepasírujeme přes síto.

Podáváme 2 týdny nalačno ráno 100 ml odvaru.

 

*Při chybějící menzes   jsou vhodné i cibulové slupky – článek o nich zde. .

*Cibule pomáhá u příznaků klimakteria, snižuje riziko osteoporozy.

*Je také známá jako  přírodní afrodiziakum, zlepšuje prokrvení pohlavních orgánů a stimuluje libido.

*Působí také proti trichomoniáze (bičence poševní), která způsobuje nepříjemné záněty pochvy.

POSTUP PROTI TRICHOMONIAZE  DLE JANČI A ZENTRICHA

Vyrobíme tinkturu z čerstvé cibule 1:4 hmotnostního poměru s lihem 60%. Tinkturu dáme do hrnce s dvojitým dnem a vodním pláštěm, nebo na vodní lázeň a odpařujeme  až do polovičního objemu. Pak 1:1 smícháme s lékárenským glycerinem. Potírat postižená místa či namáčet tampon a zavádět do pochvy.

9)CÉVNÍ SYSTÉM

*Cibule posiluje cévní stěnu. Pomáhá při poruchách prokrvení a také při  křečových žilách. Má vliv na cévní stěnu u hemeroidů.

Obsahuje rutin, ten pomáhá zpevňovat cévy a působí antitromboticky.  Snižuje tedy tvorbu krevních sraženin

11)POHYBOVÝ SYSTÉM

*Cibule zvyšuje hustotu kostní tkáně, což je výhodné u osteoporózy.

Předběžný výzkum naznačuje, že cibule může zabránit vzniku osteoporózy.

Ženy, které pravidelně konzumovaly cibuli, měly o 5% více kostní hmoty, než ty, co ji jedli méně nebo vůbec.

 

CIBULOVÁ POLÉVKA RAKOUSKÉHO LÉČITELE RUDOLFA BROISE PROTI OSTEOPORÓZE A JAKO PREVENCE RAKOVINY

1 cibuli vcelku i se slupkou nakrájejte najemno. Asi 5 minut nechte odpočinout. Poté smažte na olivovém oleji, až cibule zezlátne. Přidejte 1/2 l studené vody a vařte při nízké teplotě, až se cibule dokonale uvaří. přidejte zeleninový vývar na zředění a promíchejte.

 

*Quercetin v cibuli inhibuje (potlačuje)  aktivitu leukotrienů, prostaglandinů  a histaminů.  Má příznivý vliv u revmatoidní artritidy a artrózy, kde potlačuje zánět.

 

12)KŮŽE, RÁNY

*Cibule je nabitá vitaminy A, E a C, které přispívají ke zdraví pokožky. Chrání kůži před předčasným stárnutím způsobené volnými kyslíkovými radikály. Projasňuje pokožku a působí protibakteriálně a protizánětlivě.

*Cibule působí dobře i proti pigmentovým skvrnám, regeneruje a hydratuje pokožku

*V přítomnosti pih či pigmentových skvrn natíráme pokožku syrovou cibulovou šťávou, můžeme udělat i směs cibulové šťávy a jogurtu a směsí tvář 10-15 minut masírovat.

*Akné natíráme také přímo cibulovou šťávou, ponechat 20 minut, pak smyjeme.

CIBULE PROTI UHRŮM, FURUNKLŮM ( NEŽITŮM) A JINÝM ABSCESŮM

Cibuli upečeme, rozřízneme napůl. Ještě teplou polovinu přiložíme na bolavé místo a ovážeme, aby na místě držela. Měnit každé 4 hodiny. Urychlí vyzrávání a vyprázdnění hnisu.

POSTUP PŘI AKNÉ

1 PL cibulové šťávy promícháme s 1 PL olivového oleje. Dokonale promícháme. Poté aplikujeme na obličej, ponecháme 20 minut a pak smyjeme.

Nebo se doporučuje se i masáž obličeje rozkrojenou cibulí.

 

*Po bodnutí hmyzem (i včelou či vosou) na místo přiložíme plátek cibule. Bolesti i otok brzy přejdou.

*Syrovou cibulí potíráme nehty proti třepení.

*U zánětu nehtového lůžka tzv. panaricia na noc přiložíme nastrouhanou cibuli a ovážeme. Někdy se doporučuje cibuli trochu před tím podusit ve vodě.

*Na otoky je vhodný obklad z podušené cibule.

*Cibule má dobou účinnost i na bradavice:

 

CIBULE NA BRADAVICE

Nakrájenou cibuli na několik dnů naložíme do octa, poté vyjmeme, přiložíme na bradavici a ovážeme. Takto opakujeme několikrát.

Lze použít i česnek. Působí dobře i na kuří oka.   Místo cibule lze použít i česnek.

 

CIBULOVÁ MAST S OLEJEM

Nakrájejte cibuli na kousky, vložte zavařovací sklenice, nechte jeden den odležet v chladu. Na druhý den zalijte rostlinným olejem. Zahřejte až se začne cibule smažit, chvilku smažte. Posléze mast přeceďte a přidejte včelí vosk- na 100 ml oleje 13  g včelího vosku. Nalijte do nádobek.

Používejte na abscesy, jizvy, po bodnutí hmyzem.

CIBULOVÁ MAST

2 cibule nastrouháme, vložíme do zavíratelné sklenice zalijeme trochou převařené vody. Necháme chvíli stát, pak přecedíme.

Mezitím si připravíme dle návodu trochu želatiny z agaru. Ještě než agar ztuhne, smícháme jej s cibulovou šťávou v poměru 1:1.

Přidáme 1ČL zastudena lisovaného oleje (olivového, kokosového, arašídového, lněného….)

Šlehačem vyšleháme hladký krém.

Je výborná proti vráskám.  Má i samoopalovací efekt.  Můžeme ji použít i na bradavice a kuří oka. Působí dobře i na jizvy. Můžeme ji použít i k masáži vlasové pokožky na podporu růstu vlasů a proti lupům.

CIBULOVÁ MAST NA BRADAVICE S KŘÍDOU

Cibuli najemno nastrouháme, smícháme s drcenou křídou. Vyrobíme hustší kašičku..

Z náplasti vystřihneme otvor na bradavici. Náplast nalepíme kolem bradavice. Na bradavici naneseme cibulovou kaši. Přes to přelepíme další náplast, aby obsah nevytekl. Takto to ponecháme 3 dny. Takto ošetřené místo se nesmí namočit. Bradavice odumře. Vystříháme ji nůžkami.

JINÁ CIBULOVÁ MAST

Rozpustíme sádlo, vložíme do něj nakrájenou cibuli a odstavíme. Necháme macerovat do druhého dne. Poté přecedíme. Uchováváme v lednici.

 

MAST PROTI VRÁSKÁM  DLE JANČI A ZENTRICHA

Rozemeleme cibuli a nať lilie bílé, propasírujeme je přes sítko a  získáme šťávu, kterou  smícháme s medem. Vše stejným dílem . Promícháme mixerem a přidáme trochu rozžhaveného včelího vosku. Prohřejeme na vodní lázni. Necháme vystydnout. Nanášíme na obličej navečer.

CIBULOVÁ MASKA NA OBLIČEJ K HYDRATACI, PROTI ZÁNĚTU A PROTI VRÁSKÁM

Menší cibuli nastrouhejte najemno, přidejte 1 PL medu a trochu polohrubé mouky. Umíchejte kaši, naneste na obličej, nechte působit 15 minut, poté smyjte.

JINÁ CIBULOVÁ MASKA

2 PL grahamové mouky

1 a 1/2 PL cibulové šťávy- čerstvé

1/2 ČL mléka

špetku muškátového oříšku

Smícháme v hustou pastu. Lze rozředit trochou mléka. Můžeme také přidat pár kapek esenciálního oleje.  Aplikujeme na očištěný obličej. Po 20 minutách ji očistíme mlékem.

Maska posiluje pokožku, ale působí i jako peeling.

 

 

*Cibulová šťáva velice účinně podporuje růst vlasů. Je to podpořeno i některými klinickými studiemi.

Cibule působí na kořínky vlasů , zvyšuje jejich pevnost, lesk, podporuje růst.

Podrobný článek o působení cibule na vlasy chystám.

13)ANTIBIOTIKUM, POSÍLENÍ IMUNITY

*Cibule má prokázaný efekt proti některým bakteriím, například proti streptokokům.
*Působí dobře i proti úplavici a má protivirové účinky.
*Cibule posiluje imunitu.   Obsahuje selen, který stimuluje imunitní systém .

15)DIABETES MELLITUS

*Pravidelná konzumace upečené cibule ráno nalačno snižuje glykemii- hladinu cukru v krvi. Během měsíce léčby údajně dojde  k poklesu hladiny cukru a také k jeho stabilizaci. Upečenou cibuli můžete konzumovat dlouho, na rozdíl od syrové nedráždí sliznici žaludku.
Vliv cibule na krevní cukr byl opět potvrzen některými vědeckými studiemi, dokonce i na potkanech.

PEČENÁ CIBULE

Několik cibulí oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky. Rozložíme na pečící papír na plech a polijeme olivovým olejem.  Plech překryjeme alobalem.
Pečeme při 180 st. C 30 minut.  Můžeme ji použít i jako oblohu k různým jídlům.
 

NÁLEV Z PEČENÉ CIBULE NA SNÍŽENÍ CUKRU

Neoloupané cibule umyjeme teplou vodou, rozložíme na plech a pečeme zakryté alobalem 30 minut.
Po vyjmutí ještě teplé nakrájíme na kostky a přelijeme 2 litry studené, převařené vody. Umístíme na 24 hodin do lednice. Poté přecedíme.
3x denně vypijeme 1/3 sklenice 30 minut před jídlem. Kúra trvá 2-3 týdny.
Snížení cukru v krvi způsobuje i odvar z cibulových slupek. Cibulové slupky nevyhazujte, nechte je vyvařit v kuřecím vývaru, nebo je přidávejte do jiných čajů.

ODVAR Z CIBULE NA SNÍŽENÍ CUKRU

2-3 cibule oloupejte, nakrájejte. Přelijte 500 ml vody a povařte 5 minut, pak nechte 7 hodin louhovat.
Pije se 100 ml 3x denně nalačno.

16)RAKOVINA

*Díky přítomnosti quercetinu je konzumace cibule prevencí rakoviny. Bylo to prokázáno i vědeckými výzkumy.  Denní konzumace cibule je prevencí rakoviny čípku, hrtanu, vaječníku a jícnu.
Jedna studie University of Guelph prokázala, že červená cibule je nejúčinnější při ničení buněk rakoviny prsu a tlustého střeva. Odpovídají za to vysoké hladiny quercetinu a antokyaninu.
Bylo prokázáno, že lidé s nejvyšší spotřebou cibule měli nejmenší výskyt rakoviny.

CO PROTI CIBULOVÉMU ZÁPACHU Z ÚST?

Žvýkat kousek zelené petrželky či kopru. Někdy je doporučováno jádro vlašského ořechu, plátek citronu či kousek opečeného chleba.

KONTRAINDIKACE A NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

Syrová cibule není vhodná pro všechny lidi, má dráždivý účinek na žaludek.

Nepodávat syrovou cibuli u lidí s gastritidou, žaludečními či dvanácterníkovými vředy (vyjímkou je cibule tepelně ošetřená-viz recept u položky č. 6).

Nedávat u zánětů jater a ledvin.

Velké množství cibule může vyprovokovat hypertenzní krizi- zvýšení krevního tlaku.

Cibulové léky lze s opatrností podávat i v graviditě, v prvním trimestru se tomu ale raději vyhněte. Při kojení cibuli nepodávejte, mohla by být příčinou břišních kolik kojenců.

 

CIBULE JE MEDONOSNOU ROSTLINOU

Cibule kuchyňská, pokud ji nesklidíme, druhým rokem kvete. Květy jsou vynikajícím zdrojem nektaru i pylu pro včely. Výživná hodnota cibulového medu i pylu je vysoká. Nevýhodou je ale cibulový pach pylových zásob, kterým mohou načichnout i zásoby medu. Cibulový med je vzácností, má barvu světlého jantaru. Cibulová vůně medu po čase vyprchá.

 

 

Jsem autorkou také e-booků : „Jak se stát bylinářem, když o tom zatím nic nevím. „

„Jak se vyznat v účincích rostlin.“

„Čarovná lékárna kolem našeho domu“

 

LITERATURA:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Alicin

https://cs.wikipedia.org/wiki/Cibule_kuchy%C5%88sk%C3%A1

Alena Doležalová, Recepty z domácí lékárny, nakladatelství DONA, 2005

http://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-onions/

http://gastrotract.ru/bolezn/yazva/lukovoe-varene-ot-yazvy-zheludka.html

http://polzaverd.ru/frukty/repchatyj-luk-poleznye-svojstva-i.html

https://pishhaizdorove.com/treatment-of-onion/

http://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-onions/#gref

 

 


UPOZORNĚNÍ!!!

Při závažných zdravotních potížích vždy raději konzultujte lékaře ve vašem nejbližším okolí. V některých stavech je lékařská pomoc nezbytná a nelze se omezovat jen na postupy alternativní medicíny. Vhodné je též ubezpečit se, že se jedná jen o banalitu a nikoliv o život ohrožující stav.  Léčivé rostliny jsou tu pro nás, mohou vám výborně pomoci v počátcích některých onemocnění, jako podpůrná terapie či preventivně. V žádném případě ale v závažných stavech nemohou nahradit lékařskou péči. Cílem tohoto webu je – informovat vás o mocné síle přírody, podpořit vás v možnostech samoléčby. Nenesu žádnou zodpovědnost za vaše případné neúspěchy či úspěchy.

Tento materiál je informačním produktem. Jakékoliv šíření nebo poskytování třetím osobám bez souhlasu autorky je zakázáno a je porušením autorského zákona, které může být stíháno.

Pokud byste rádi obsah e-booku sdíleli s dalšími lidmi, pošlete jim odkaz na moje webové stránky. Děkuji za pochopení a respektování tohoto sdělení.

Leave a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *