Kuklík městský- Geum urbanum
Je znám již od starověku, byl doporučován již Pliniem k léčbě prsních nemocí (kašle apod.). Ve středověku se věřilo, že rostlina dokáže odvrátit zlé duchy a divou zvěř. Ochraňovala domov proti ďáblu.
Je o něm psáno i ve středověkém Mathioliho herbáři, který jej nazývá řecky Caryophylata=bylina hřebíčková. Suchý i čerstvý kořen totiž voní po hřebíčku. Od středověku se kořen zjara nakládal do vína, nebo se prášek ze sušeného kořene zavěšoval v pytlíčku do sudu s vínem. Víno pak mělo příjemnější chuť i vůni. Sládci přidávali kuklík také do piva, aby bylo chutnější a nekysalo.
Mathioli psal: „Dobře slouží zdraví, posiluje hlavu a mozek, občerstvuje srdce, prospívá studenému a šlemy znečištěnému žaludku, upravuje zažívání, otvírá zacpaná játra a ukládá břišní bolesti.“
Pěstoval se i v klášterních zahradách. Dříve býval používán jako náhražka za chininovou kůru, snižuje totiž horečku. Roste u plotů, u zdí, na pokraji lesů, podél cest, často jej nacházíme i ve městech, někdy tam roste na zanedbanějších místech i mezi dlažbou. Jeho druhový název urbanum signalizuje, že se vyskytuje kolem lidských obydlí.
Ve svém éterickém oleji obsahuje kuklík eugenol stejně jako karafiát, hřebíček, muškátový oříšek, skořice a bobkový list. Eugenol neboli kyselina hřebíčková bývá používán jako lokální antiseptikum a anestetikum většinou v zubním lékařství. Spolu s oxidem zinečnatým tvoří směs, která se používá jako zubní výplň.
Oddenek můžeme přidávat do jakéhokoliv likéru místo hřebíčku, likér se kořenem kuklíku porovoní.
Usušené kořeny můžeme pověsit mezi šaty k odpuzování šatních molů. Dle Mathioliho se kořen usušil, poté pokropil octem a takto vkládal do šatníku.
Mladé listy lze přidávat do salátů.
Usušené starší listy můžeme rozmixovat na PRÁŠEK, ten pak přidávat do pokrmů, polévek, limonád a čajů.
Já jsem letos vyráběla kuklíkovou tinkturu.
Co budeme potřebovat:
–Oddenek s kořeny kuklíku městského cca 100 g– zásadně vykopáváme na jaře, kdy je síla rostliny uvězněna právě v kořenech (rostlina ještě nekvete), nadzemní část rostliny je velmi malá. Lze také použít podzimní kořen, ale jarní má větší sílu. Když ochutnáte kousek kuklíkového kořene, ucítíte hřebíčkovou chuť.
-500 ml 40 % alkoholu, postačí vodka.
-Zavařovací sklenici se šroubovacím uzávěrem
Kořeny dokonale omyjeme, můžeme použít i kartáček. Poté nakrájíme na drobné kousky a vložíme do zavařovací sklenice.
Přelijeme alkoholem.
Denně protřepáváme. Tinktura má tendenci zhnědnout.
Po 14 dnech přecedíme přes jemné pláténko. Aplikujeme 3x denně 20 kapek.
Listy můžeme použít na čaj.
Přibližně 1 PL listů čerstvých listů přelijeme vařící vodou – 400 ml, necháme macerovat 15 minut, pak přecedíme.
ÚČINKY:
1)PSYCHIATRIE A NEUROLOGIE
*Kuklík zlepšuje náladu, posiluje psychiku.
*Působí proti bolestem hlavy.
2)DUTINA ÚSTNÍ, HRDLO
1 Pl tinktury můžeme zředit sklenicí vody a máme skvělou ústní vodu, která pomáhá při zánětech dutiny ústní, paradentoze, bolestech zubů. Koncentrovanou tinkturou lze dásně přímo potírat.
Touto vodou lze také kloktat při zánětech v hrdle.
4)DÝCHACÍ SYSTÉM
*Pomáhá u horeček, bronchitid, respiračních infektů.
6)ZAŽÍVACÍ SYSTÉM
*Má protizánětlivé a hojivé účinky, hojí zánět jícnu a žaludku, působí dobře u nevolnosti a zvracení.
*Hojí také žaludeční vředy.
*Působí spasmolyticky – tlumí střevní koliky (křeče).
*Posiluje choulostivé střevo, uklidňuje podrážděnou sliznici. Má vliv na syndrom dráždivého tračníku.
*Působí proti průjmům.
*Může se používat i u nevolností, zvracení a průjmu u dětí.
8)GYNEKOLOGIE
*Kuklík působí proti menstruačním bolestem, snižuje nadměrné krvácení.
11)POHYBOVÝ SYSTÉM
*Kuklík je účinný i proti bolestem kloubů, revmatismu a svalovým bolestem.
Tinkturu užíváme vnitřně ale i zevně, aplikujeme na bolestivá místa. Rostlina má anestetické účinky díky eugenolu.
13)POSILUJÍCÍ VLIV
*Kuklík posiluje organismus.
*Kuklíku se někdy říká „kořen mužské síly“, působí totiž afrodiziakálně.
Nejsilněji kuklík působí na jaře. Za tímto účelem se rostlina nakládala do vína.
*Mathioli doporučoval žvýkat kořen kuklíku nalačno nebo prášek ze sušeného kořene ve víně, chrání prý člověka před každou jedovatostí a morovou nákazou.
*Mathioli doporučoval také kořen vložit do nosu a inhalovat silice, údajně to posílí životní sílu, dokáže vzkřísit lidi upadlé do mdloby a posiluje mozek i srdce.
14)DETOXIKACE TĚLA
*Kuklík detoxikuje tělo, odstraňuje škodlivé toxiny, pesticidy a těžké kovy.
Podáváme formou NÁLEVU či TINKTURY Z KOŘENE
Komplexní informace o kuklíku a ještě mnoho dalších kuklíkových receptur (návody na prášek, nálev, odvar, likér, kuklíkové víno, kuklíkové pivo, kuklíkovou mast) najdete v mém eBooku – Čarovná lékárna kolem nás.
Najdete zde také velice komplexní informace o mnoha rostlinách, které běžně nacházíme kolem nás jako plevele.
ZDROJE:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Eugenol
Herbář léčivých rostlin 2 (E – K) : Jiří Janča, Josef A. Zentrich, nakladatelství Eminent
Petr Ondřej Mathioli: Herbář neboli Bylinář II, nakladatelství Dobra Fontana
Jsem autorkou také e-booků : „Jak se stát bylinářem, když o tom zatím nic nevím. „
„Jak se vyznat v účincích rostlin.“
„Čarovná lékárna kolem našeho domu“
UPOZORNĚNÍ!!!
Při závažných zdravotních potížích vždy raději konzultujte lékaře ve vašem nejbližším okolí. V některých stavech je lékařská pomoc nezbytná a nelze se omezovat jen na postupy alternativní medicíny. Vhodné je též ubezpečit se, že se jedná jen o banalitu a nikoliv o život ohrožující stav. Léčivé rostliny jsou tu pro nás, mohou vám výborně pomoci v počátcích některých onemocnění, jako podpůrná terapie či preventivně. V žádném případě ale v závažných stavech nemohou nahradit lékařskou péči. Cílem tohoto webu je – informovat vás o mocné síle přírody, podpořit vás v možnostech samoléčby. Nenesu žádnou zodpovědnost za vaše případné neúspěchy či úspěchy.
Tento materiál je informačním produktem. Jakékoliv šíření nebo poskytování třetím osobám bez souhlasu autorky je zakázáno a je porušením autorského zákona, které může být stíháno.
Pokud byste rádi obsah e-booku sdíleli s dalšími lidmi, pošlete jim odkaz na moje webové stránky. Děkuji za pochopení a respektování tohoto sdělení.