Kysané červené zelí a povídání o mikrobiomu

Pro naše zdraví a pohodu je nesmírně důležité,  abychom konzumovali fermentované potraviny a především fermentovanou zeleninu. Slyšeli jste někdy o lidském mikrobiomu? O střevní mikrobitě?

Naši předkové to věděli a kysané výrobky jedli přirozeně, byl to i způsob konzervace zeleniny na zimu.  V poslední době vědci “objevili Ameriku”. Zjistilo se totiž, že složení střevní mikrobioty má velký vliv na vznik různých onemocnění, ať již střevních, tak autoimunitních, metabolických, má vliv na naše duševní zdraví a  na vznik rakoviny. Je jasné, že veškerý nárůst civilizačních onemocnění je způsoben částečně i narušením této mikrobioty.

Odklonili jsme se úplně od přírody, naše strava je umělá, sterilní, chemická, vše se pasterizuje, sterilizuje. Vše je aromatizováno, přibarveno. Mluví se o škodlivosti mléka, alergii na kravské mléko apod. Dříve bylo požehnání mít v domě krávu a kravské mléko. Není tedy nárůst intolerance mléka způsoben spíše   tím, že se mléko pasterizuje, tím přichází o všechny své přirozené bakterie, odstřeďuje se  a stává se z něj jen jakási bílá tekutina bez bakterií a bez tuku? Pamatuji si, co mi vyprávěl kdysi jeden stařičký pacient. Byl úplně znechucený. Byl totiž zvyklý, že když mléko nechal déle, zkyslo, stala se z něj kyška. Teď když se takto pokoušel nechat mléko kupované, začalo zapáchat a zkazilo se. Četla jsem knížku o žítkovských bohyních- Žítkovské čarování od J.Jílka. Tam je popsána historka o neduživém mladíkovi, kterého se ujala jedna selka. Za stravu a byt pracoval jako čeledín. Začal sílit, vypadal velmi zdravě, zdravím jen kypil. Jen selka řešila s žítkovskými bohyněmi, že jí asi někdo uhranul krávu, protože strašně málo nadojí. Pointou příběhu bylo, že mléko kradl onen čeledín a dík hustému, smetanovitému mléku takto kypěl zdravím a sílil. Dovedete si představit, že by někdo kypěl zdravím z dešního krabicového mléka? Asi těžko. Naopak po takovém  mléce má většina lidí střevní a jiné problémy.

Když začaly před 10 lety v našem okolí automaty na čerstvé mléko, byl na nich umístěn text o tom, jak je čerstvé, nepasterizované  mléko prospěšné právě kvůli přítomnosti probiotických bakterií, jak  napomáhá střevní mikroflóře. Pak se ale v médiích objevil  případ nakažení listeriozou. Nebylo to vůbec z tohoto mléka, ale z nějakého sýru zakoupeného v obchodě. Proběhla náležitá mediální hysterie. To  vedlo k povinnému pasterizování  mléka i z těchto automatů.

Všeobecným problémem v naší stravě, který vede k narušení střevní mikroflóry,  je pak také  nadužívání cukrů. To pak vede k překyselení organismu a pomnožení nežádoucích kvasinek. A také nadbytek geneticky modifikované bílé mouky. Tělo se tomuto nepřirozenému stavu  brání a vznikají nejrůznější nemoci.

V posledních desetiletích je obrovským problémem také  nadužívání antibiotik, které s naším mikrobiomem opravdu zamávají. Vidím kolem sebe pacienty, kteří berou antibiotika i několikrát do roka!! Antibiotika jsou totiž většinou širokospektrální a nepůsobí jen na patogenní bakterie, které chorobu vyvolaly, ničí také zároveň naše fyziologicky se vyskytující bakterie v těle. Z tohoto nepřirozeného stavu se pak velmi těžce a velice dlouho dostáváme. Vzpomínáte, jak jste po dokončení antibiotické kůry strašně vyčerpaní?   Velkým problémem v této souvislosti je ale také to, že bakterie jako celek jsou velice inteligentní organismus, který se o nebezpečí vůči sobě v podobě antibiotik vzájemně informuje. Vznikají proto rezistentní bakterie, na které antibiotika již nemají vliv. Předpokládá se, že cca do 20 let, možná již dříve, budou antibiotika neúčinná.

Sedíme mezi čtyřmi stěnami, bojíme se sluníčka, tak vznikla epidemie nedostatku vitaminu D. Ten  se přirozeně tvoří právě vlivem slunce v lidské kůži. To také vede k narušení naší obranyschopnosti. Článek o vitaminu D si můžete přečíst zde. 

Nepohybujeme se, naše tělo slábne a chřadne. Pohyb je základ. Tělo nám bylo dáno, abychom jej používali. Také pohyb má nesmírný vliv na naše zdraví, pohodu, ale i na náš mikrobiom.

Proč se kdysi civilizační choroby v tak velké míře nevyskytovaly a nyní ano?

Je to právě odklonem  od přírody a  od všeho přirozeného. Propagací všeho sterilního, chemického, umělého, technického…

 

Téma mi připadá natolik závažné a osvěta populace poměrně malá, že jsem se rozhodla, že o lidském mikrobiomu v budoucnu napíšu eBook.  Čím více bude propagátorů těchto základních principů, tím se snad začne více lidí tímto řídit.

ALE ZPĚT K ZELÍ:

Loni jsem na podzim vyráběla kysané zelí s lichořeřišnicí. Článek s návodem můžete najít zde.

Letos bylo kvůli suchu lichořeřišnice velmi málo, jen tak akorát na tinkturu. Proto jsem se rozhodla pro kysané zelí červené. Jedná se spíš o kysanou zeleninu, jak uvidíte dále.

 

NÁVOD NA PŘÍPRAVU

Na 10 litrovou nádobu potřebujeme:

Cca 5 klasicky velkých hlávek zelí- já použila 4 červené a jedno bílé.

červená řepa- 5 středně velkých bulv

1 křen

1 kg mrkve

1 kg jablek

sáček  kmínu

hořčičné semínko-1 sáček

sůl -200 g

struhadlo na krouhání zelí- letos jsem si koupila velké s šoupátkem  a 3 břity. Vyplatilo se to, zelí bylo nakrouhané “raz dva”, bez velké námahy.

kámen na zatížení, který předem dokonale umyjeme a vyvaříme.

JAK POSTUPOVAT:

1)Zelí nakrouháme na struhadle.

2)Červenou řepu nastrouháme na silné nudličky.

3)Mrkev, křen a jablka nakrájíme na plátky.

Manžel i pejsek Ema mi pomáhali… 🙂

4)Nakrouhané zelí promícháme ve velké nádobě  se solí, kmínem a hořčičným semínkem. Smícháme jej také s mrkví a nastrouhanou červenou řepou.

5)Pak je nutno, aby zelí pustilo šťávu. Nejlepší je šlapat. Na nohy jsem si navlékla igelitové sáčky (už jen kvůli zabarvení kůže) a několik minut jsem zelí šlapala. Cca po 2 minutách začne zelí pouštět šťávu.

Takto zpracované zelí nechávám ještě cca půl hodiny odpočinout.

6)Pak jej vkládám do zeláku (kameninové nádoby na kvašení). Vždy vložím cca 6 cm vrstvu, dokonale upěchuji, aby nevznikaly vzduchové kapsy. Na každou vrstvu položím plátky  křenu a jablek. Vrstvím dále a každou vrstvu dokonale upěchuji. Zelí by mělo být ponořeno ve vlastní šťávě. Poslední vrstvou je zelí.

7)Nakonec nahoru položím talířek obrácený dnem vzhůru a na něj k zatížení dokonale čistý a vyvařený kámen.

8)Do žlábku kolem poklopu naliji převařenou vodu a přiložím poklop. Voda  tam je proto, aby uzavření bylo vzduchotěsné, do kvasného prostoru se nesmí dostat vzduch.

9)Necháme při pokojové teplotě kvasit cca týden, slyšíme unikající bublinky.

10)Po týdnu nádobu přenesu na chladnou chodbu, kde ji nechám až do jara.

11)Pokud zelí odeberu, vždy směs opět upěchuji a snažím se, aby zůstala ponořená. Pokud není, je ji potřeba zeleninu zalít vychladlou, převařenou vodou se špetkou soli. Ve žlábku musí být také neustále voda.

Toto kysané zelí je  výborné. Díky kmínu po něm  ani netrpíme nadýmáním.

 

PŘÍNOSY KYSANÉHO ČERVENÉHO ZELÍ

Červené zelí je superpotravina, obsahuje hodně vitaminu A, K, C, Fe a dalších prospěšných látek. Samo o sobě působí prebioticky, po fermentaci se pak stává vynikajícím probiotikem.  Zelí je někdy nazýváno lékem chudých a má  široké spektrum působení

Kysané zelí má typickou chuť díky přítomné kyselině mléčné, která vznikla kvašením cukrů bakteriemi mléčného kvašení. Po fermentaci obsahuje právě velké množství užitečných bakterií a enzymů, které vylepší váš střevní mikrobiom a podpoří vaši imunitu. Zlepší se vaše trávení, metabolismus, tělo se posílí a detoxikuje.

 

1)NEUROLOGIE, PSYCHIATRIE

Červené zelí samo o sobě chrání kognitivní funkce a je prevencí či oddaluje Alzeimerovu chorobu. Chrání mozek před vznikem  plaků, které jsou charakteristické pro Alzheimerovu demenci. Mohou za to antokyany obsažené v zelí.

Nicméně konzumací kysaného zelí  se vám zharmonizuje střevní mikroflóra a to bude mít ještě větší pozitivní vliv na váš mozek.

Slyšeli jste o ose-zažívací trakt-mozek a mikrobiom?

Bylo zjištěno, že mikrobiota zažívacího  traktu úzce komunikuje s CNS. Je už známo, že psychické zdraví a vůbec neurologický vývoj  jsou utvářeny také složením a chováním těchto bakterií.

Často si lze všimnout, že poruchy typu dráždivého tračníku a jiné zažívací potíže se často vyskytují ruku v ruce s psychiatrickými problémy.

Střevní stěna udržuje obousměrnou komunikaci s CNS. To také vysvětluje to, proč jsou některé psychické problémy spojeny se zažívacími potížemi.  Gastrointestinální systém a mozek spolu vzájemně  komunikují přes několik cest. Pomocí vegetativního systému a to konkrétně skrz nervus vagus, pomocí imunitního systému, enterického nervového systému nebo prostřednictvím mikrobiálních metabolických procesů.

K normálnímu vývoji mozku je zapotřebí správné osídlení střev nepatogenními bakteriemi. Narušení symbiózy mikrobiomu může vést k poruchám nálady, a také k neuropsychiatrickým poruchám (deprese, autismus, schizofrenie a další).   Abnormality v GIT mohou přímo ovlivnit emocionální stav člověka a jeho kognitivní funkce. Diskutuje se i o vlivu na vznik roztroušené sklerózy. 

Výzkumy  ukazují, že  u roztroušené sklerózy nejde o poruchu nervového systému, ale spíše o změnu v imunitním systému. Výzkumníci předpokládají, že střevní mikrobiota může  u lidí způsobit, že imunitní systém přehnaně reaguje na myelinové pochvy, pokud k tomu existuje adekvátní genetická predispozice.

Bylo také zjištěno, že zhruba 95% serotoninu je produkováno v trávicí soustavě a na jeho tvorbu mají vliv určité bakterie.  Pokud dochází k ovlivnění mikrobiomu, je ovlivněna dostupnost tryptofanu, což je prekurzor serotoninu. Uvažuje se o nové skupině látek, takzvaných psychobioticích, které by mohly upravit složení střevního mikrobiomu a tím zlepšit neuropsychiatrické stavy.

Takže pokud trpíte depresemi či jinými psychickými poruchami, je obzvláště důležité změnit vaše stravování. Přijímat přirozené potraviny, omezit cukr a  lepek, zvýšit množství zeleniny a začít konzumovat tyto fermentované potraviny.

Já kromě kvašené zeleniny používám i kombuchový nápoj či Tibi krystaly.

Kysané zelí je také účinné afrodiziakum.

3)OČI

Červené zelí obsahuje hodně vitaminu A,  10x více než bílé zelí. Vitamin A je dobrou prevencí věkem podmíněné makulární degenerace sítnice.   100 g červeného zelí  obsahuje 33% denní dávky vitaminu A ve formě betakarotenu (tedy provitaminu), ale i lutein a zeaxanthin. Betakaroten je konvertován na retinol, formu vitaminu A, která  pomáhá buňkám sítnice detekovat světlo a konvertovat jej do nervových impulsů. Konzumace těchto látek je také prevencí katarakty (šedého zákalu).

4)DÝCHACÍ SYSTÉM

Červené zelí samo o sobě díky svým látkám zvyšuje celkovou odolnost organismu, jestliže přidáme kvašení, efekt je umocněn. Konzumace kysaného zelí  je výbornou prevencí chřipky a viróz.

Bylo zjištěno, že stav naší střevní mikrobioty ruku v ruce ovlivňuje stav celkové imunity. Jinak řečeno, jaké je složení našeho střeva, tak odolní jsme.

Takže opakované vymýcení střevních bakterií antibiotiky je vymýtání čerta ďáblem. Dostáváme se pak do začarovaného kruhu špatné imunity a nutnosti pakovaného užívání antibiotik, které propad imunity potencuje.  Kromě opakovaných infektů pak vznikají i alergie, autoimunitní poruchy, únavové syndromy, deprese atd.

Místo abychom se zamysleli nad tím, co je příčinou opakování infektů (stres, špatná výživa a skladba stravy, zchoulostivění, nedostatek pohybu, žádný pobyt v přírodě, přepracování….) a toto změnili, chodíme pasivně k lékařům a polykáme pilulky, které nám pomohou jen velmi krátkodobě.  Je jen na nás, jestli budeme zdraví či onemocníme. Nikdo jiný nám v tomto nepomůže.

6)ZAŽÍVACÍ SYSTÉM

Zelí je dokonalou prevencí zácpy, snižuje riziko vzniko divertiklů tlustého střeva, ale i kolorektálního karcinomu a může pomáhat u dalších gastrointestinálních chorob, jako jsou chronické střevní záněty.

Pomáhá snižovat váhu. je to díky vláknině, která podporuje pohyb střev, trávení a způsobuje pocit plnosti.

Může napomoci pří léčbě vředů. Díky aminokyslině glutamin je červené zelí zodpovědné za příznivé efekty při redukci bolesti a  zánětu u vředů.

Opět platí, že fermentované zelí má účinky ještě daleko větší.

Jedná se o dokonalé prebiotikum (umožňuje růst zpřátelených bakterií ve střevě) a probiotikum  (obsahuje tyto bakterie) v jednom.

V jedné porci kysaného zelí o hmotnosti cca 150 g bylo prokázáno asi 10 bilonů živých bakterií.  Už 50 g kysaného zelí svým obsahem probiotik převyšuje množství celého 100 tobolkového balení probiotických kapslí .

Například jedno z nejkvalitnějších našich probiotik-  Biopron obsahuje v jedné denní dávce  pouze 10 miliard živých bakterií (1 000 000 000 = 109),  ve 150 g kysaného zelí je ale 10 bilionů (10 000 000 000 000=  10 x 1012) tedy 10 000x více bakterií než v kupovaném probiotiku. 2 hrnky kysaného zelí  odpovídají asi 8 balením s těmito kapslemi. Úchvatné, že? Proč ty umělá probiotika vlastně kupujeme? Vždyť nejlepší probiotikum si přece můžeme vyrobit sami v domácích podmínkách a z kvalitních surovin.

Navíc je nutno podotknout, že v komerčně vyráběných probioticích je jen velmi omezené spektrum několika druhů probiotických bakterií.

Přínosy správně složené střevní mikroflóry:

– chrání nás proti patogenům,

-pomáhá trávit stravu, protože štěpí polysachardidy, bez střevních mikrobů bychom nebyli schopni strávit ovoce a zeleninu

-podporuje a urychluje proliferaci buněk střevního epitelu, chrání jejich inteegritu a reguluje diferenciaci buněk, tak chrání střevní epitrel proti rakovině

moduluje imunitní systém

podporuje detoxikaci– toxické metabolity se z jater vyloučí pomocí žluči do střeva a  bakteriemi jsou pak neutralizovány

moduluje nervový systém- současný výzkum  potvrdil přímé propojení mikrobiomu, trávicího systému, nervového systému a mozku, které má přímý vliv na široké spektrum funkcí od regulace chutí po změny nálad a vznik deprese

-bakterie jsou důležité pro vznik některých vitaminů jako je vitamin K, B12, niacin a pyridoxin

Střevní mikrobiom se vytváří po narození a stabilizuje se až během 2.-3. roku života. Nezastupitelné je zde proto pro osídlení střeva kojení.

Jsem ráda, že jsem se kdysi nenechala zviklat okolím a své obě děti jsem poctivě 2 roky kojila.

10)KREV

Červené zelí obsahuje 2x více železa než bílé zelí.   Jeho konzumace je vhodná při anemii z nedostatku železa.

11)POHYBOVÝ SYSTÉM

Červené zelí obsahuje hodně vitaminu K, který je nejen důležitý pro rovnováhu krevního srážení, ale v poslední době se také ukázalo, že je také nutný při terapii osteoporózy.  Pomáhá  totiž směřovat vápník přímo do kostí a zubů.  Navíc, pokud v rámci terapie této choroby berete vápníkové preparáty, vitamin K zabraňuje ukládání vápníku do cév a měkkých tkání.

Podle některých studií- konzumace zeleniny bohaté na antokyany, pomáhá protizánětlivě u artritidy a komplikací artrozy.

 

12)KŮŽE

Antioxidanty obsažené v zelí zpomalují stárnutí- redukují vrásky, odstraňují tmavé skvrny, chrání kůži před poškozením a zlepšují elasticitu kůže

 

13)IMUNITA, ZÁNĚT

Již samotné zelí podporuje imunitu. Obsahuje totiž spousty vitaminu C, který působí jako antioxidant, podporuje tvorbu bílých krvinek, které se uplatňují  v první linii imunity. Vitaminu C má 2x více než bílé zelí a také  více než pomeranče. Již ve středověku to věděli a soudky s kysaným zelím měli námořníci na svých palubách, aby zabránili kurdějím (nemoci z nedostatku vitaminu C).

Když zelí necháme projít navíc procesem fermentace, učiníme z něj vysoce účinné imunostimulans.

V poslední době se ukazuje, že naším nejvýznamnějším imunitním orgánem jsou právě střeva.  Zde se přece vstřebávají živiny, které určí, jak silná bude naše imunita. Správně fungující střeva jsou podmínkou odolného a zdravého organismu.

Bakterie ve střevě posílají signály imunitnímu systému střeva tak, že jsou schopné kontrolovat eventuální lokální zánět a určit vlastně, zda vznikne alergie či autoimunitní zánět

Některé zprávy ukazují, že poruchy imunity se se stavem střev pojí až z 90%. Správné osídlení střeva a kolonizace sliznice  je zodpověné za obranyschopnost proti proniknutí nežádoucích patogenů z povrchu sliznic do vnitřního prostředí organismu. Tyto bakterie také vytváří různé látky- peroxidy, kyselinu mléčnou apod., kterými sami sebe chrání  a pro cizorodé bakterie vytváří nepříznivé prostředí.

Prospěšné bakterie správně fungují, jen pokud je jich dostatek a žijí v pro ně optimálních životních podmínkách.   Tyto podmínky jim právě narušuje nesprávná strava plná jednoduchých cukrů, chemikálie, mezi ně patří i antibiotika a  potravinářská aditiva, konzervanty, syntetická sladidla,  nedostatek vlákniny,  ale i stres a nedostatek pohybu.

Fytonutrienty obsažené v červeném zelí snižují chronický zánět.

Konzumace zelí urychluje rekonvalescenci po nemocích a celkově posiluje organismus.

 

16)RAKOVINA

Červené zelí obsahuje látky zvané anthocyaniny, jejichž konzumace chrání před vznikem rakoviny. Anthocyaniny se běžně vyskytují ve fialové a modré  zelenině a ovoci. Jedná se o pigmenty, které jsou zodpobědné za jejich zbarvení (vyskytuji se hojně například i v mých oblíbených bezinkách). Jsou charakteristické svými silnými antioxidačními účinky, které jsou až dvakrát vyšší než u vitaminu C.

Kvašením se v zelí navíc tvoří tzv. izotiokyanáty, které mají opět silný preventivní účinek proti nádorovým onemocněním jater, prsu, plic, močového měchýře a plic. Izothiokyanáty mají schopnost karcinogenům zabránit v jejich aktivaci a urychlují jejich vylučování z těla.

Zelí obsahuje také látku- Indol-3 carbinol, která se uvolňuje při žvýkání brukvovité zeleniny. Chrání před nevhodnými účinky estrogenu. Snižuje tím riziko rakoviny prsu.

Kysané zelí působí díky bakteriím mléčného kvašení preventivně proti vzniku rakoviny, jak jsem popsala výše.

 

NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY:

Črevené zelí nekonzumujeme  v těhotenství a při kojení.   Při kojení může být příčinou kojenecké koliky.

Pokud máte potíže se štítnou žlázou, je nutné zelí konzumovat opatrně. Izothiocyanáty totiž působí jako strumigeny, mohou podpořit růst štítné žlázy ve smyslu strumy. Dbejte na příjem jodu, selenu a vitaminu D.

 

Jsem autorkou také e-booků :

 

„Jak se stát bylinářem, když o tom zatím nic nevím. „

„Jak se vyznat v účincích rostlin.“

„Čarovná lékárna kolem našeho domu“

Založila jsem facebookovou skupinu Praktické úspěchy bylinné terapie, kde bych si přála, aby lidé sdíleli své léčebné úspěchy při terapii bylinami a zážitky s rostlinami.

 

LITERATURA

 file:///C:/Users/pv.det/Downloads/DPTX_2015_2_11160_0_342188_0_159208%20(1).pdf

https://www.tevapoint.cz/nove-poznatky-odhaluji-prekvapive-souvislosti-mezi-mikrobiotou-a-mozkem/

https://www.solen.cz/pdfs/ped/2017/04/08.pdf

https://www.lybrate.com/topic/benefits-of-red-cabbage-and-its-side-effects

https://www.uspesna-lecba.cz/co-se-vas-tyka/zeli-zakladni-potravina-ucinkujici-proti-rakovine/

https://www.tribune.cz/clanek/36579-netuseny-vyznam-strevniho-mikrobialniho-ekosystemu


UPOZORNĚNÍ!!!

Při závažných zdravotních potížích vždy raději konzultujte lékaře ve vašem nejbližším okolí. V některých stavech je lékařská pomoc nezbytná a nelze se omezovat jen na postupy alternativní medicíny. Vhodné je též ubezpečit se, že se jedná jen o banalitu a nikoliv o život ohrožující stav.  Léčivé rostliny jsou tu pro nás, mohou vám výborně pomoci v počátcích některých onemocnění, jako podpůrná terapie či preventivně. V žádném případě ale v závažných stavech nemohou nahradit lékařskou péči. Cílem tohoto webu je – informovat vás o mocné síle přírody, podpořit vás v možnostech samoléčby. Nenesu žádnou zodpovědnost za vaše případné neúspěchy či úspěchy.

Tento materiál je informačním produktem. Jakékoliv šíření nebo poskytování třetím osobám bez souhlasu autorky je zakázáno a je porušením autorského zákona, které může být stíháno.

Pokud byste rádi obsah e-booku sdíleli s dalšími lidmi, pošlete jim odkaz na moje webové stránky. Děkuji za pochopení a respektování tohoto sdělení.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *