Šípkové víno

Šípků bylo na podzim hodně, kvůli suchu  sice menší, ale i tak byly šípkové keře těmito plody obalené.

Rozhodla jsem se připravit šípkové víno.

Na Vánoce jsem pak měla exkluzivní dárky a výborný nápoj.

JAK JSEM POSTUPOVALA?

Co je potřeba na  10 litrů vína:

2 kg šípků.

2 kg cukru

2 ks vinných kvasinek Vinka a 1 živná sůl pro kvasinky.

Všeobecně ke kvašení vína si musíte předem nakoupit tyto potřeby:

1)Demižony- já si koupila prozatím 10 litrové. Pokud máte možnost, je lepší pořídit si demižon v koši, který má výhodu tu, že  jej v něm pak lehce  přenášíte. Oproti klasickému opletenému demižonu je koš lepší, protože jej můžete sundat a pozorovat kvasný proces přes sklo. Lze ale samozřejmě koupit i prostý skleněný demižon bez obalu.

2)Kvasnou  zátku s otvorem pro kvasnou rourku.

3)Kvasnou rourku – tzv. bublačku.  Dá se sehnat skleněná či plastová. Mám obě.  Těžko říci, která je lepší. Plastová není náchylná na rozbití, skleněná je ale  klasika.

4)Vinné kvasinky. Lze použít běžně dostupné kvasinky Vinka, které seženete v každé lepší drogerii.

5)Živnou sůl, kterou většinou prodávají zároveň s kvasinkami.

6)No a pak ke stáčení: stáčecí hadičku, velkou vyplachovací stříkačku a čisté lahve, do kterých budete chtít víno uskladnit.

7)Speciální nálevku se širokým hrdlem do demižonů.

Kvasinky a živná sůl
Kvasné rourky
Kvasné zátky
Nálevka se širokým hrdlem
Stáčecí hadičky
Janettka

 

 

PŘÍPRAVA KVASINEK:

1)Připravíme si cca 200 ml sklenici, kterou pečlivě vymyjeme a vypaříme horkou vodou. Pak do sklenice nalijeme cca 150 ml ovocného, sladkého moštu nebo nějaké sladké šťávy.

2)Do sladké šťávy pokojové teploty  nasypeme 2 balení kvasinek Vinka.

3)Sklenici pak překryjeme pláténkem a ovážeme gumičkou. Uložíme na 3 dny na teplé místo – cca 25 st. C.

4)Po třech dnech vidíme na povrchu roztoku pěnu a cítíme charakteristickou vinnou vůni.

PŘÍPRAVA DEMIŽONU:

Demižon dokonale vymyjeme. Já vše dělám ve vaně. Odšroubuji sprchovou hlavici a hadicí vyplachuji demižony. Doporučuje se i vypařit demižony vařící vodou, ale riskujete prasknutí demižonu. Takže vodu nechte chvíli odstát, aby nebyla přímo vařící, ale alespoň horká.

SAMOTNÁ VÝROBA VÍNA

1)2 kg šípků dokonale opereme ve vodě, odstraníme zbytky květů a listů. Na víno je možné použít i změklé šípky, přešlé mrazem.

2)Omyté a očištěné šípky vložíme do velkého hrnce a přelijeme  4 litry vody. Přivedeme k varu, necháme přejít varem a pak odstavíme.

3)V jiném kastrolu si připravíme cukerný roztok-  2 kg cukru  rozpustíme ve 4 litrech vody a chvíli povaříme.

4)Oba roztoky necháme zchladnout, do demižonu nesmíme nalít vařící vodu, jinak praskne. Zkoušela jsem to i obráceně, šípky nasypat přímo do demižonu a zalít vařící vodou přímo tam, ale  ve vaně mi zůstala v ruce horní polovina demižonu. Ten po celém obvodu praskl. Takže pracovat s teplým či horkým roztokem, ale nikdy ne přímo s vařícím.

Zchladlý roztok  se šípky  nalijeme do demižonu a poté přilijeme   cukerný roztok, aby byl demižon naplněn do 9/10 výšky. Neplníme jej více, při kvašení by  mohl přetékat, vyrazit kvasnou zátku či dokonce by mohl prasknout demižon.

5)Roztok v demižonu  musíme nechat zchladnout přibližně na 25 st. C.  Teprve potom do něj můžeme vlít připravený zákvas z kvasinek a následně ještě dosypeme 1 balení živné soli. Můžeme zamíchat dřevěnou hůlkou, také čistou a vyvařenou.

6)Zakryjeme kvasnou zátkou, do které vtlačíme kvasnou rourku. Vše musí být těsné, aby se do lahve nedostal vzduch. Do bublačky nalijeme injekční stříkačkou převařenou vodu či destilát.

7)Zprvu unikají bublinky bouřlivě.  Slyšíte příjemné zvuky při unikání bublinek. Cítíte vinnou vůni. Místnost by měla mít opět 25 st. C a je potřeba často větrat, protože uniká oxid uhličitý.

8)Takto vše necháme kvasit cca 3-6 týdnů. Ukončení kvašení vidíme sami, neodchází žádné bubliny a šípky začínají  klesat ke dnu.

9)Poté stočíme víno do jiného demižonu, abychom jej oddělili od kalů.Šípky přecedíme přes síto. Pokud nemáte jiný demižon, lze jej stočit do nějaké velké nádoby a vypláchnout mezitím dokonale demižon a víno pak přelít zpět do demižonu. Roztok lze doplnit převařenou vychladlou vodou  3 cm pod hrdlo demižónu.

Přecezené šípky nevyhazujeme, ale použijeme na druhé kvašení- tzv. druhák.

10)Takto necháme ustát asi 10 dní. Pak stočíme do lahví a necháme ještě 1-2 měsíce dozrát. Lahve dokonale uzavřeme na závit či korkovými zátkami, ale to pak musíme použít zátkovačku. Pokud by nebyla zátka do sklenice natlačena pod tlakem, při dalším zrání vína by vám mohla vystřelit ven.

STÁČENÍ VÍNA

Potřebujeme potravinářskou hadičku. Před použitím je nutné ji dokonale vypláchnout a vyvařit.  Zkoušela jsem hadičky dvě. Jedna je  z oranžové pryže, druhá je z umělé hmoty, průhledná. Více se osvědčila klasická, z pryže, protože při vyvařování nemění tvar, nemá tendenci se kroutit. Průhledná po vyvaření byla ohnutá, ve víně nechtěl zůstat a vyplavávala se nad hladinu.

Nechtěla jsem víno nasávat ústy, a proto jsem si pořídila velkou lavážní vyplachovací stříkačku Janette (jak my zdravotníci říkáme “Žanetku”).

No a potom musíme mít  lahve do kterých budete stáčet.

Demižon je dobré dát do vyšší polohy, aby víno teklo samospádem, například na židli.

Nachystáme si lahve. Nasajeme stříkačkou víno a hadičku pak rychle vložíme do lahve, víno samospádem teče. Když máme lahev plnou, lehce hadičku zmáčkneme a zdvihneme, aby nám víno neteklo na zem. Pokud hadičku nezdvihneme nad úroveň demižonu, tekutina v hadici zůstane a jen hadičku umístíme do další lahve. Je to zajímavá a příjemná práce, když vidíte, jak se lahve plní. Jen je dobrá ještě pomoc druhé osoby, která hlídá, aby se hadička v demižonu nedostala nad hladinu, to pak musíte víno stříkačkou nasát znovu.

DRUHÁK

Přecezené šípky můžeme použít ještě jednou a vyrobit víno znovu, tzv. druhák.  Postup bude podobný, jak bylo popsáno výše. Použila jsem ale  již jen 1 kvasinky (šípky jsou totiž již nakvašené).

 

Jsem autorkou také e-booků :

 

„Jak se stát bylinářem, když o tom zatím nic nevím. „

„Jak se vyznat v účincích rostlin.“

„Čarovná lékárna kolem našeho domu“

Založila jsem facebookovou skupinu Praktické úspěchy bylinné terapie, kde bych si přála, aby lidé sdíleli své léčebné úspěchy při terapii bylinami a zážitky s rostlinami.

 

UPOZORNĚNÍ!!!

Při závažných zdravotních potížích vždy raději konzultujte lékaře ve vašem nejbližším okolí. V některých stavech je lékařská pomoc nezbytná a nelze se omezovat jen na postupy alternativní medicíny. Vhodné je též ubezpečit se, že se jedná jen o banalitu a nikoliv o život ohrožující stav.  Léčivé rostliny jsou tu pro nás, mohou vám výborně pomoci v počátcích některých onemocnění, jako podpůrná terapie či preventivně. V žádném případě ale v závažných stavech nemohou nahradit lékařskou péči. Cílem tohoto webu je – informovat vás o mocné síle přírody, podpořit vás v možnostech samoléčby. Nenesu žádnou zodpovědnost za vaše případné neúspěchy či úspěchy.

Tento materiál je informačním produktem. Jakékoliv šíření nebo poskytování třetím osobám bez souhlasu autorky je zakázáno a je porušením autorského zákona, které může být stíháno.

Pokud byste rádi obsah e-booku sdíleli s dalšími lidmi, pošlete jim odkaz na moje webové stránky. Děkuji za pochopení a respektování tohoto sdělení.

Leave a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *