Kombucha s černým bezem

Miluji probiotika.  Nakládám si zelí, kvasím zeleninu. Mám nekončící jogurtové kultury Viili a Filmjölk. Popíjím nápoj z Tibi krystalů a Kombuchy.  Všem říkám, že se cítím jako “turbo-tryskomyš”. Stíhám opravdu hodně věcí, jsem plná energie a život mě baví.

Kombuchový nápoj popíjím již několik let. Zprvu jsem jej vytvářela jen v černém čaji, který je pro výživu čajové houby nejlepší, ale tento způsob přípravy mi moc nevyhovoval. Nápoj má specifcké aroma, které mi nevonělo. Navíc jsem jedna z mála, která nepije kávu. Kofein mne velmi stimuluje a necítím se po něm dobře, buší mi srdce a je mi nevolno od žaludku. Podobně na mne působí černý čaj. Kombuchový nápoj z černého čaje mi působil podobné těžkosti.

Zkoušela jsem po určitou dobu připravovat Kombuchu z čaje Rooibos. Nápoj byl lepší, ale Kombucha v něm rostla méně ochotně než v černém čaji.

Nyní jsem začala připravovat nápoj z kombinace menšího množství černého čaje a květů černého bezu. A to je ono. Nápoj je vynikající, chuť úžasná a cítím se po něm dobře. Černý bez je moje nejoblíbenější léčivka.

 

Co je to kombucha, jak se připravuje a jaké má účinky, historie použití apod.  se dočtete zde:

http://www.kombucha-kefir.wz.cz/kombucha.html

Pokud byste chtěli ještě podrobnější informace a mnoho dalších tipů na různé způsoby přípravy tohoto nápoje, pak doporučuji tuto knihu:

 

Komplexní informace o černém bezu si pak můžete přečíst v mém eBooku Čarovný černý bez- zde.

CO JE POTŘEBA NA VÝROBU BEZOVÉHO KOMBUCHOVÉHO NÁPOJE

250 g cukru

kombuchová kultura (houba)

cca 250 ml  hotového kombuchového nápoje

3 čajové sáčky černého čaje

hrst květů černého bezu (čerstvé, později sušené)

4 litrová zavařovací  sklenice

pláténko a gumička

 

Převaříme vodu- cca 3,5 l. Horkou vodu pak vlijeme do 4 litrové sklenice a přidáme 3 sáčky černého čaje a hrst květů černého bezu.

Necháme louhovat 15 minut, pak přecedíme.  Přidáme 250  g cukru (cukr je nezbytný pro výživu houby, kombucha jej spotřebuje). Roztok musíme nechat vychladnout na teplotu pod 30 st. C.

Do rozkoku vložíme kombuchu a vlijeme hotový kombuchový nápoj z minulé fermentace.

Zakryjeme hadříkem a připevníme gumičkou.

Takto necháme kvasit cca 7 – 10 dnů. Já nechávám těch 10 dnů, aby nebyl nápoj sladký. Nenecháváme déle než je tato doba, protože byste pak měli spíše kombuchový ocet (ale i ten se dá používat).  O tom, zda je nápoj již hotový se můžeme přesvědčit ochutnáním roztoku pomocí brčka. Nepoužíváme kovové nástroje.

Pak roztok přecedíme do plastových PET lahví. Trochu kombuchového nápoje si spolu s “houbou” ponecháme na další fermentaci.

Pokud je houba starší, omyjeme ji pod tekoucí vlažnou vodou. Po nějaké době je vhodné houbu omladit- buď si v kombuchovém nápoji vypěstovat novou (když jej necháme stát), nebo sloupneme její spodní, nejmladší vrstvu.

 

V PET lahvích nechávám nápoj ve spíži klidně i několik týdnů. Vytvoří se v něm bublinky a je příjemně perlivý. Často je na povrchu nová kombuchová kultura, kterou lze využít. Pozor při otevírání PET lahve, nápoj se chová jako burčák. Občas mi osprchoval půl kuchyně.

Nápoj pak popíjím 2-3x denně po 1-2 dcl.

 

 

POVÍDÁNÍ O STŘEVNÍ MIKROBIOTĚ

Složení střeva je základem pro imunitní systém. Je velmi důležité, jak vypadá váš střevní obsah. Střevo je vstupní branou pro spousty látek do těla- ať  už prospěšných, tak toxických. Bohužel spousta lidí konzumuje i několikrát ročně antibiotika. Antibiotika nelikvidují jen patogenní bakterie, které způsobily infekt, ale vybíjí i fyziologickou střevní flóru, která je nutná pro zdraví člověka. Pokud prospěšné bakterie ve střevě nemáme- nejenom, že se objeví zažívací potíže, ale střevní sliznice není nijak chráněna, nemáme k dispozici první  obrannou linii. Do těla pak má možnost vstupovat spousty toxických látek. Ty pak mají vliv na vznik různých autoimunitních poruch, alergií a jiných onemocnění. Nehledě také na přímý vliv na sliznici střeva, kde často vzniká kolorektální karcinom.

Antibiotika jsou předepisována často neindikovaně– na virózy, na které ale nemají sebemenší vliv. Naopak způsobí pokles imunity a viróza má pak o to delší průběh. Narušením imunity pak ale následují další, opakované infekce.    Místo abychom se zaměřovali prvotně na prevenci – hledání příčin infektů, podporu imunity, otužování, změnu stravy, psychosomatiku, v neposlední řadě i složení střeva….., řešíme jen důsledky- vyháníme čerta ďáblem.

Obrovským problémem je také kvalita naší stravy, ve stravě západních zemí je  spousta chemických přídavných látek, které nejsou pro naše tělo přirozené.

Pro  osídlení těla příznivými bakteriemi je důležitý  také kontakt s přírodou, zejména s hlínou. Já často na zahradě pracuji bez rukavic (je ale nutné platné očkování proti tetanu, pro případ, kdybyste se zranili).       V půdě jsou  prospěšné bakterie, které osidlují naše tělo  a podporují naši obranyschopnost.

V našem těle je 1,3 kg symbiotických bakterií, které jsou pro naše tělo velmi prospěšné a bez nich bychom prakticky nežili. Vybíjení těchto bakterií antibiotiky či přílišnou chemickou hygienou je zcestné.

Velmi důležité je také správné osídlení střeva již  po narození, proto je nesmírně důležité pro následnou imunitu a vůbec zdraví- kojení.

Jak bude zdravé vaše střevo, tak bude zdravé vaše tělo– nejedná se jen o správné vyprazdňování a o zažívání, ale  střevo má vliv na celé tělo- na imunitu, ale také na psychiku. Říká se, že naše střevo je “ naším druhým mozkem”.   Mnoho depresí se pojí ke špatnému složení střevního obsahu a nemocnému střevu.   90% nervových zakončení ze střeva směřuje do mozku, obráceně jen 10%.   Zabývám se i autopatií- metodou celostního léčení dle pana Čehovského. Jedna z metod přípravy autopatického preparátu- je příprava z vlastní stolice. Není náhoda, že touto metodou se dobře zvládají deprese a jiné psychické poruchy.

Slyšeli jste o ose-zažívací trakt-mozek?

Bylo zjištěno, že mikrobiota zažívacího  traktu úzce komunikuje s CNS. Je už známo, že psychické zdraví a vůbec neurologický vývoj  jsou utvářeny také složením a chováním těchto bakterií.

Často si lze všimnout, že poruchy typu dráždivého tračníku a jiné zažívací potíže se často vyskytují ruku v ruce s psychiatrickými problémy.

Střevní stěna udržuje obousměrnou komunikaci s CNS. To také vysvětluje to, proč jsou některé psychické problémy spojeny se zažívacími potížemi.  Gastrointestinální systém a mozek spolu vzájemně  komunikují přes několik cest. Pomocí vegetativního systému a to konkrétně skrz nervus vagus, pomocí imunitního systému, enterického nervového systému nebo prostřednictvím mikrobiálních metabolických procesů.

K normálnímu vývoji mozku je zapotřebí správné osídlení střev nepatogenními bakteriemi. Narušení symbiózy mikrobiomu může vést k poruchám nálady, a také k neuropsychiatrickým poruchám (deprese, autismus, schizofrenie a další).   Abnormality v GIT mohou přímo ovlivnit emocionální stav člověka a jeho kognitivní funkce. Diskutuje se i o vlivu na vznik roztroušené sklerózy. 

Výzkumy  ukazují, že  u roztroušené sklerózy nejde o poruchu nervového systému, ale spíše o změnu v imunitním systému. Výzkumníci předpokládají, že střevní mikrobiota může  u lidí způsobit, že imunitní systém přehnaně reaguje na myelinové pochvy, pokud k tomu existuje adekvátní genetická predispozice.

Bylo také zjištěno, že zhruba 95% serotoninu je produkováno v trávicí soustavě a na jeho tvorbu mají vliv určité bakterie.  Pokud dochází k ovlivnění mikrobiomu, je ovlivněna dostupnost tryptofanu, což je prekurzor serotoninu. Uvažuje se o nové skupině látek, takzvaných psychobioticích, které by mohly upravit složení střevního mikrobiomu a tím zlepšit neuropsychiatrické stavy.

Takže pokud trpíte depresemi či jinými psychickými poruchami, je obzvláště důležité změnit vaše stravování. Přijímat přirozené potraviny, omezit cukr a  lepek, zvýšit množství zeleniny a začít konzumovat tyto fermentované potraviny.

Přínosy správně složené střevní mikroflóry:

– chrání nás proti patogenům,

-pomáhá trávit stravu, protože štěpí polysachardidy, bez střevních mikrobů bychom nebyli schopni strávit ovoce a zeleninu

-podporuje a urychluje proliferaci buněk střevního epitelu, chrání jejich inteegritu a reguluje diferenciaci buněk, tak chrání střevní epitrel proti rakovině

moduluje imunitní systém

podporuje detoxikaci– toxické metabolity se z jater vyloučí pomocí žluči do střeva a  bakteriemi jsou pak neutralizovány

moduluje nervový systém- současný výzkum  potvrdil přímé propojení mikrobiomu, trávicího systému, nervového systému a mozku, které má přímý vliv na široké spektrum funkcí od regulace chutí po změny nálad a vznik deprese

-bakterie jsou důležité pro vznik některých vitaminů jako je vitamin K, B12, niacin a pyridoxin

Střevní mikrobiom se vytváří po narození a stabilizuje se až během 2.-3. roku života. Nezastupitelné je zde proto pro osídlení střeva kojením.

Jsem ráda, že jsem se před lety nenechala zviklat okolím a své obě děti jsem poctivě 2 roky kojila.

 

Některé zprávy ukazují, že poruchy imunity se se stavem střev pojí až z 90%. Správné osídlení střeva a kolonizace sliznice  je zodpověné za obranyschopnost proti proniknutí nežádoucích patogenů z povrchu sliznic do vnitřního prostředí organismu. Tyto bakterie také vytváří různé látky- peroxidy, kyselinu mléčnou apod., kterými sami sebe chrání  a pro cizorodé bakterie vytváří nepříznivé prostředí.

Prospěšné bakterie správně fungují, jen pokud je jich dostatek a žijí v pro ně optimálních životních podmínkách.   Tyto podmínky jim právě narušuje nesprávná strava plná jednoduchých cukrů, chemikálie, mezi ně patří i antibiotika a  potravinářská aditiva, konzervanty, syntetická sladidla,  nedostatek vlákniny,  ale i stres a nedostatek pohybu.

 

Jsem autorkou také e-booků :

“Čarovný černý bez”

„Jak se stát bylinářem, když o tom zatím nic nevím. „

„Jak se vyznat v účincích rostlin.“

„Čarovná lékárna kolem našeho domu“

Založila jsem facebookovou skupinu Praktické úspěchy bylinné terapie, kde bych si přála, aby lidé sdíleli své léčebné úspěchy při terapii bylinami a zážitky s rostlinami.

 

 


UPOZORNĚNÍ!!!

Při závažných zdravotních potížích vždy raději konzultujte lékaře ve vašem nejbližším okolí. V některých stavech je lékařská pomoc nezbytná a nelze se omezovat jen na postupy alternativní medicíny. Vhodné je též ubezpečit se, že se jedná jen o banalitu a nikoliv o život ohrožující stav.  Léčivé rostliny jsou tu pro nás, mohou vám výborně pomoci v počátcích některých onemocnění, jako podpůrná terapie či preventivně. V žádném případě ale v závažných stavech nemohou nahradit lékařskou péči. Cílem tohoto webu je – informovat vás o mocné síle přírody, podpořit vás v možnostech samoléčby. Nenesu žádnou zodpovědnost za vaše případné neúspěchy či úspěchy.

Tento materiál je informačním produktem. Jakékoliv šíření nebo poskytování třetím osobám bez souhlasu autorky je zakázáno a je porušením autorského zákona, které může být stíháno.

Pokud byste rádi obsah e-booku sdíleli s dalšími lidmi, pošlete jim odkaz na moje webové stránky. Děkuji za pochopení a respektování tohoto sdělení.

Leave a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *